Udland

Mistænkte bombe-brødres mor var i terrordatabase

Ligesom sin nu afdøde søn optrådte moren til de to mistænkte brødre fra angrebet i Boston på hemmelig liste.

Mistænkte bombe-brødres mor var i terrordatabase

Moren til de to mistænkte brødre fra angrebet mod Boston Marathon blev 18 måneder inden angrebet registreret på den amerikanske regeringens klassificerede liste over personer, der betragtes som potentielle terrorister.

Det siger embedsmænd fra den amerikanske regering ifølge nyhedsbureauet AP.

Embedsmændene, der taler på betingelse af anonymitet, siger, at CIA tilføjede moren, Subejdat Tsarnajeva, til listen sammen med hendes nu afdøde søn, Tamerlan Tsarnaev, efter at Rusland kontaktede myndighederne i 2011.

De russiske myndigheder var bekymrede for, at mor og søn var religiøse militante og snart ville rejse til Rusland.

Den såkaldte Tide-database rummer mere end en halv million navne og oplysninger om personer, som amerikanske myndigheder ser som kendte, mistænkte eller potentielle terrorister fra hele verden.

Men på grund af databasens enorme størrelse overvåger amerikanske efterforskere ikke rutinemæssigt alle de registrerede.

Ikke desto mindre kan opdagelsen give anledning til yderligere spørgsmål om, hvorvidt Obama-administrationen missede muligheden for at afværge det dødelige angreb, der mandag i sidste uge kostede tre personer livet og sårede 282.

Nyheden kommer samtidig med meldingen om, at den overlevende bombemistænkte, 19-årige Dzhokhar Tsarnaev, er blevet flyttet fra et hospital til hospitalsafdelingen i fængslet Fort Devens.

Tamerlan Tsarnaev på 26 år blev fredag dræbt af det amerikanske politi, mens hans yngre bror, Dsjokhar, overlevede at blive skudt gennem halsen.

Brødrene er tjetjenere, men var bosat i USA. Her havde de været i over 10 år.

Efter angrebet har moren i skarpe vendinger kritiseret de amerikanske myndigheder og antydet, at angrebet skulle være iscenesat.

- Jeg så meget, meget interessante optagelser i går aftes, at maratonen var som ét stort skuespil. Der er ligesom maling i stedet for blod, som om det er opsat, sagde hun et par dage efter angrebet til CNN.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.