Mistænkte pirater afhørt: Vi er bare fiskere

Anklagemyndighed måtte opgive sag mod formodede pirater, da der manglede beviser og ingen angav hinanden.

Mistænkte pirater afhørt: Vi er bare fiskere

Ni mistænkte pirater ville ikke angive hinanden, nægtede kendskab til kapringsforsøg af det danske skib Torm Kansas og holdt fast i, at de bare var fiskere, hvis grej var "blevet væk".

Det er resultatet af videoafhøringer af de ni mistænkte pirater, der har fået sagen til at smuldre. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, dropper dermed at rejse tiltale mod de ni mænd på krigsskibet Esbern Snarre.

- Vi har afhørt dem over videolink fra Danmark ned til Esbern Snarre, og det er vores vurdering, at vi ikke kan lægge dem fast på pirateriet mod Torm Kansas, siger vicestatsadvokat Per Fiig til Ritzau.

- Vi havde behov for, at deres forklaringer lagde dem mere fast såsom modstridende forklaringer eller nogen, der angav de andre. Men de holdt fast i, at de blot var der som fiskere, siger vicestatsadvokaten.

Soldater fra Esbern Snare pågreb de ni formodede pirater natten til 10. november i farvandet ved Somalia, og siden har de været holdt tilbage på det danske krigsskib.

De ni formodede pirater blev varetægtsfængslet in absentia i Københavns Dommervagt - sigtet for forsøg på at kapre Torm Kansas.

Samtidig med, at de mistænkte pirater nægter, så kan tekniske beviser heller ikke fastslå, at det var deres båd, som befandt sig ved det danske skib.

- Vi kan heller ikke udelukke, at der har været andre skibe ved Torm Kansas, så da de ikke blev taget på fersk gerning, skulle vi bruge deres forklaringer til at bevise, at de havde været ved Torm Kansas, siger Per Fiig.

Danmark kan kun retsforfølge pirater, der begår kriminalitet mod danske skibe. Men Seychellerne kan dømme de mistænkte pirater for eventuelle kapringsforsøg mod andre nationaliteters skibe, og de blev derfor lørdag overdraget til Seychellerne.

- Seychellerne har nu overtaget retsforfølgningen, og det er i virkeligheden en helt ny sag der nu starter på Seychellerne, fordi de har mulighed for at retsforfølge de ni formodede pirater for eventuelle angreb på andre skibe, siger Per Fiig.

Det er tredje gang, at Seychellerne har sagt ja til at modtage pirater tilbageholdt af Danmark.

De formodede pirater, som ifølge Forsvarsministeriet alle er somaliere, blev tilbageholdt efter angreb på et kinesisk handelsskib og det danskflagede skib Torm Kansas.

Hvis der kommer flere angreb på danske skibe i fremtiden, så vil anklagemyndigheden fortsat forsøge at retsforfølge piraterne, forsikrer vicestatsadvokaten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.