Mistillid efter mistanke om incest

Grete Horn-Jeppesen ved stadig ikke, om kommunen overhovedet har reageret på hendes henvendelser

Grete Horn-Jeppesen var med til at skrive tre bekymrede underretninger med mistanke om incest mod et barn. Kommunen kvitterede med tavshed og en skriftlig advarsel. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Grete Horn-Jeppesen var med til at skrive tre bekymrede underretninger med mistanke om incest mod et barn. Kommunen kvitterede med tavshed og en skriftlig advarsel. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

REBILD:Grete Horn-Jeppesen gik i 2009 til Nordjyllands Politi med sin mistanke om, at et barn i Rebild Kommune blev udsat for incest.

- Jeg følte, at det var det eneste, jeg kunne gøre. Når jeg har kendskab til et barn, som udviser alle tegn på at have været udsat for noget så alvorligt, er det min pligt at reagere, siger Grete Horn-Jeppesen, som i 10 år har arbejdet som pædagog i Rebild Kommunes skolevæsen.
Flere gange har hun haft lyst til at fortælle offentligheden om sine oplevelser med Rebild Kommune, men af hensyn til barnet og familien har hun valgt at lade være.
Som NORDJYSKE Medier fortalte 18. januar har Statsadvokaten for Nord- og Østjylland rejst tiltale mod en 55-årig mand for incest mod syv af sine egne børn og yderligere to børn, som han ikke er beslægtet med.
Det betyder, at sagen er ude i offentligheden, og Grete Horn-Jeppesen har derfor valgt at fortælle offentligheden, hvordan hendes mistanke om incest blev mødt med en mur af tavshed i den kommunale forvaltning i Rebild.
- Ingen talte om barnet eller barnets tarv, siger Grete Horn-Jeppesen.

Straffet for at åbne munden

I stedet blev Grete Horn-Jeppesen først suspenderet, og siden fik hun en skriftlig advarsel for at bryde sin tavshedspligt.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at jeg skal straffes og stemples som illoyal, når jeg prøver at beskytte et barn, som måske er udsat for noget forfærdeligt, siger Grete Horn-Jeppesen.

Tre underretninger

Da Grete Horn-Jeppesen i juni 2009 besluttede, anonymt, at sende alle de informationer hun havde om sagen til Nordjyllands Politi, var det langt fra første gang, hun prøvede at få myndighederne i tale.

Tre gange i efteråret 2008 og foråret 2009 var hun med til at underskrive bekymrende underretninger til Rebild Kommune sammen med en række andre kolleger.
- Vi beskrev meget tydeligt og detaljeret barnets symptomer, og vi understregede meget tydeligt vores mistanke om incest og behovet for at gribe ind og hjælpe barnet over for Rebild Kommune, fortæller Grete Horn-Jeppesen.
I 2009 havde kommunerne ikke pligt til at give tilbagemeldinger på underretninger. Det er først blevet sikret med Barnets Reform, som trådte i kraft 1. januar 2011.
Men Grete Horn-Jeppesen fortæller, at hun i andre sager, hvor hun har været med til at skrive underretninger til Rebild Kommune, har fået tilbagemeldinger om, at der var nogen på sagen.
Det skete ikke ved de tre underretninger om incest.
- Der var ikke andet end tavshed, fortæller Grete Horn Jeppesen.
Frustrationen over, at ingen i Rebild Kommune tilsyneladende reagerer på mistanken vokser, og det samme gør Grete Horn-Jeppesen samvittighedskvaler.
- Hvis nogen havde fortalt mig, at der var nogen, som tog vores underretninger alvorligt og gjorde noget for at beskytte barnet, så kunne jeg have fået ro i sindet.
- Men ingen sagde noget eller gjorde noget. Til sidst kunne jeg ikke se mig selv i øjnene mere, og jeg følte ikke, at jeg kunne gøre andet end at gå til politiet. Nogen var nødt til at gøre noget, siger Grete Horn-Jeppesen.

Suspenderet

Et år senere i juni 2010 fandt hendes nærmeste chef ud af, at Grete Horn-Jeppesen havde meldt sagen til politiet.

Dagen efter blev hun kaldt til møde hos sin nærmeste ledelse, og om to dage senere blev Grete Horn-Jeppesen suspenderet.
- Jeg havde måske ikke forventet en medalje for at gå til politiet. Men jeg gjorde det eneste, jeg følte, jeg kunne gøre, siger Grete Horn-Jeppesen.
11 dage senere blev hun kaldt til møde med Rebild Kommune, og fik at vide, at hun ville få en skriftlig advarsel for at bryde sin tavshedspligt.
- Jeg var chokeret over, at man havde så travlt med at straffe mig. Heller ikke på det møde, var der nogen, som forholdt sig til mistanken om incest mod barnet,
fortæller Grete Horn-Jeppesen.

Fortryder ikke

Hun er ikke i tvivl om, at det var rigtigt at gå til politiet.

- Jeg fortryder ingenting. Jeg kunne ikke have gjort andet og jeg ville gøre det igen, siger Grete Holm-Jeppesen, som er rystet over Rebild Kommunes måde at reagere på.
- At det kan få så store konsekvenser at bruge sin underretningspligt for at prøve at beskytte et barn mod overgreb er et rigtig dårligt signal at sende til andre ansatte i Rebild Kommune, siger Grete Horn-Jeppesen.

Stadig i uvished

Gennem hele forløbet oplevede hun en helt tavs forvaltning. Bortset fra den skriftlige advarsel har der ingen reaktion været.

- Jeg følte mig simpelthen skubbet ud på et sidespor, siger Grete Holm-Jeppesen, som selv sagde op i januar 2011 og officielt forlod Rebild Kommune tre måneder senere.
Tre år efter den første underretning med mistanke om seksuelle overgreb mod det barn, Grete Horn-Jeppesen har været bekymret for, ved hun stadig ikke, om Rebild Kommune overhovedet har reageret i sagen.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Chok for socialdemokrater: Thomas Kastrup takker af som borgmester
Luk