Mistillid hersker i den offentlige sektor

En ny A4-undersøgelse viser, at der blandt mange faggrupper i det offentlige hersker mistillid og tavshed.

Mistillid hersker i den offentlige sektor

Lærere, sosu-assistenter og kommunale kontorfolk savner fuld opbakning fra deres politiske chefer. Det viser en ny undersøgelse. Der hersker derfor både tavshed og mistillid blandt en stor gruppe af offentligt ansatte.

Det skriver LO's Ugebrevet A4, der også står bag undersøgelsen.

Undersøgelsen er foretaget blandt 3700 offentligt ansatte og seks forskellige forbund, og viser, at hver femte har undladt at indberette om "uforsvarlige forhold" på deres arbejdsplads til ledelsen. Og det er et problem.

- Det er forkert. "Uforsvarligt", er jo noget, der er voldsomt. Det er ikke bare noget, der er dårligt. Det er noget, som er helt forkert, og det er noget man skal gå til sin chef med, siger ledelsesekspert fra Aarhus Universitet Steen Hildebrandt til ugebrevet.

Men det er ikke så nemt for de offentligt ansatte. Ifølge undersøgelsen er det nemlig kun hver femte, der i høj grad oplever tillid fra deres administrative ledelse.

Samtidigt føler kun hver sjette lærer, sosu-assistent og HK'er, at kommunens politikere bakker helt og holdent op om deres arbejde. Til gengæld føler de, at de får fuld tillid fra forældre og borgere.

- Vores oplevelse er, at der er kommet en ny type ledere i det offentlige, som ikke længere sætter en ære i at overholde aftaler og regler, men sætter økonomien over menneskelige hensyn, vurderer Bodil Otto, formand for HK kommunal.

FOA's formand Dennis Kristensen kalder de senere års udvikling i det offentlige for "helt gal".

- Ledelsen har ikke tillid til de ansatte, og de ansatte har ikke tillid til ledelsen, siger han.

I Kommunernes Landsforening er formand for Løn- og personaleudvalget Michael Ziegler ked af budskabet, men mener ikke, at ansvaret ligger hos kommunerne.

- Man kan rydde op i papirvældet. Vi hælder regler på med skovl, men fjerner regler igen med en pincet. Det er det, der er sket de seneste mange år, siger han.

/ritzau/