Frederikshavn

- Mit år i Brasilien har præget resten af mit liv

At hjælpe unge til en ny værts-familie er guld værd for kulturudveksling og tolerance, siger Mette Gilbak fra AFS

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

- Da jeg var 16 år VILLE jeg bare være udvekslingsstudent, men mine forældre sagde, at det måtte vente, til jeg blev 18. De håbede, jeg ombestemte mig. Jeg ventede blot to år og tog af sted med AFS Interkultur til Brasilien i et år. Det blev en oplevelse for livet, siger Mette Gilbak.

FREDERIKSHAVN:Mette Gilbak er en kvinde med et lyst sind, der skrap til at løse pro- blemer. Og god til at se, hvornår den rigtige løsning viser sig.

Et af hendes mottoer er da også: Vær tålmodig - gode ting kommer til dem, som venter.

- Jeg tror helt sikkert, at min styrke er tålmodighed, flittighed og stædighed, når der virkelig er noget, jeg har lyst til at gennemføre. Da jeg var 16 år, VILLE jeg bare være udvekslingsstudent, men mine forældre sagde, at det måtte vente, til jeg blev 18. De håbede nok, jeg kom på andre tanker. Men jeg ventede blot to år og tog af sted med udvekslingsorganisationen AFS Interkultur til Brasilien i et år. Det blev til gengæld en oplevelse for livet. En rejse, der kom til at betyde utrolig meget for mig, fortæller Mette Gilbak.

Verdenskulturel forståelse

AFS er en forkortelse for American Field Service - en organisation, der er grundlagt efter anden verdenskrig. Det var et aktivt, amerikansk ambulanceførerkorps, der under de to verdenskrige bestod af frivillige, der kørte sårede væk fra fronten.

- De forfærdelige oplevelser, de fik på tæt hold, fik en gruppe til at danne organisationen AFS Intercultural Programs. De havde oplevet så megen intolerance, uvidenhed og manglende kulturelle kompetencer, der havde forårsaget konflikter, vold og krig. Derfor ville de gøre det muligt for unge at rejse ud i verden til en værtsfamilie, for på den måde at være med til at fremme global forståelse for vores vidt forskellige livsvilkår og sociale og politiske standpunkter, siger Mette Gilbak.

Hendes år i Brasilien medførte også både udblik og forståelse og satte sig varige, positive spor.

- Siden 2013 har jeg været værtskoordinator for AFS Vendsyssel. Det betyder at jeg finder værtsfamilier til unge fra hele verden, der gerne vil tilbringe et år i Vendsyssel. Det er et meget spændende job, både at læse de unges ansøgninger og senere møde dem, og opleve den spændende udvikling, de gennemgår under opholdet. Dejligt er det også at høre om det ny, friske blik, de kan give os på danskerne i almindelighed og os selv i særdeleshed, fortsætter hun.

Til hverdag arbejder Mette Gilbak som sælger og produktionsforbereder hos DTE Stampen i Flauenskjold - en virksomhed, der beskæftiger sig med at fremstille træemballage.

- Det lyder måske lidt kedeligt, men jeg beskæftiger mig faktisk med det, jeg gerne vil. Jeg har altid fulgt mine drømme og været glad for dét, jeg har lavet - og det jeg laver nu. Jeg har aldrig været et karrieremenneske, men er blevet forfremmet og tilbudt nye udfordringer i de jobs, jeg har haft. Det er jeg dybt taknemlig for. For nogle år siden drømte min mand og jeg om at eje af en campingplads, men drømmen var ikke alvorlig nok, for så havde vi realiseret den, smiler hun.

Politik er hun ikke særligt interesseret i - men hun stemmer altid, når der er valg.

- Det skal man da !

Man skal opføre sig ordentligt

Én af de ting hun lægger vægt på er, at man behandler alt og alle ordentligt.

- Hvis jeg oplever, at det ikke sker, kan jeg som regel ikke lade være med at blande mig.

- Forleden oplevede jeg, at nogle unge smadrede flasker i gågaden, og det gik jeg hen og stoppede.

- Jeg har også set svenskere i færd med at ødelægge en parasol på Palmestanden, og dér greb jeg også ind. Og da det regnede ind hos en ung pige, der boede på et værelse på kollegiet, og det ikke blev lavet, kontaktede jeg selv viceværten. Så blev det ordnet, smiler Mette Gilbak.

Det bedste, hun ved hos folk, er når de gør noget, uden at forvente noget til gengæld.

- Så bliver jeg virkelig glad og overrasket hver gang.

Når Mette Gilbak har fri, bruger hun rigtig meget tid på American Field Service - AFS Interkultur - både som bestyrelsesmedlem og værtskoordinator.

- Det er et job, der giver mig utrolig meget personligt. At møde disse dejlige, unge mennesker fra alle mulige lande er hver gang en ny, stor oplevelse. Hver bærer de ikke bare deres egen historie med, men også noget meget større, nemlig dén kultur, de er en del af.

Det passer lige ind i hendes verdensbillede.

Vi kan lære mere af hinanden

Og i AFS arbejder vi netop for fred gennem kulturel forståelse, og hver gang lærer jeg en hel masse nyt, der er med til at gøre mig klogere på andre folkeslag og andre kulturer. Det synes jeg bestemt er noget, der i øjeblikket er meget brug for, fortæller Mette Gilbak.

Hun bruger også meget tid i haven.

- For mig er det den bedste måde at stresse af på, konstaterer hun.

Og så bliver der dyrket sport, sport, sport.

- Jeg spiller badminton og løber og så elsker jeg at være sammen med min familie. Vi kører eller cykler meget ofte en tur - gerne ad nye veje.

Sommeren skal bruges på små haveprojekter og en campingtur med familien til Tyskland.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.