Danmark

Mobbeofre gør skade på sig selv

Selvskader er langt hyppigere blandt børn og unge, der er blevet mobbet på nettet

Arkivfoto: Colourbox

Arkivfoto: Colourbox

DANMARK:"Du er for grim til at leve". "Hvorfor lægger du dig ikke til at dø?". Mobningen er rå, konstant og umulig at slippe væk fra, når den foregår på nettet, og den har alvorlige konsekvenser, skriver metroxpress.

Mere end hver femte elev i 9. klasse har skadet sig selv, og knap halvdelen af dem er blevet mobbet digitalt inden for det seneste år, viser en undersøgelse fra Børnerådet.

- Det er et alarmsignal, som vi synes, det er værd at tage op og se nærmere på, siger formand Per Larsen.

Konsekvenser af mobning

’ 42 procent af de unge, der er blevet mobbet på nettet det seneste år, har skadet sig selv. I en typisk 9. klasse er det hver femte elev, som har prøvet at skade sig selv.
’ Hver 20. elev i 7. klasse har flere gange om ugen/et par gange om måneden oplevet, at der er blevet skrevet grimme ting til dem på sociale medier, så andre kunne se det.
’ Mobning øger risikoen for selvmord. En langt større del af unge, der har overvejet at begå selvmord (40,4 procent), end af dem, der aldrig har overvejet det (14,6 procent), er ofte blevet udsat for mobning i løbet af deres skoletid.
’ Blandt de unge, der har forsøgt at tage deres liv flere gange, har næsten to ud af tre ofte været udsat for mobning.
Kilder: Analysenotater fra Børnerådet fra 2016, Center for Ungdomsforskning

Hos Børnetelefonen oplever man en betydelig stigning i antallet af henvendelser, der drejer sig om digital mobning, fra 156 samtaler i 2014 til 240 sidste år. Mobningen starter allerede, når børnene er otte år gamle, og foregår på alle de sociale medier, hvor børnene er, fortæller børnefaglig konsulent i Børns Vilkår Charlotte Smerup.

- Problemet med den digitale mobning er, at børnene aldrig kan være i fred for den. Selv om man er væk fra skolen, får man stadig beskederne, siger hun.

Hos Livslinien, der forebygger selvmord og selvmordsforsøg, støder de også oftere ind i problemer med digital mobning nu, end man gjorde tidligere, fortæller direktør Jeppe Kristen Toft, der påpeger, at den digitale mobning ikke kun er onde beskeder og hårde kommentarer, men også kan handle om, at man ikke bliver inkluderet i de sociale fællesskaber på nettet.

- Når man bliver holdt udenfor, kan man komme til at stille spørgsmålstegn ved sit eget værd og sin berettigelse, og begynder man at lede efter ting i sit liv, der bekræfter den bekymring, kan det ende med at blive en konstatering af ens manglende værd, og det kan få alvorlige konsekvenser som selvskade og selvmordsforsøg, siger han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden