Danmark

Mobiltest: Kæmpernes kamp

Er Samsung eller Apple bedst, når det gælder de meget store mobiler?

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Samsungs digitale pen giver adgang til mange smarte genveje. Foto: -

DANMARK:Mange grinede hånligt, da Samsung for tre år siden lancerede den første Galaxy Note. Den var jo latterligt stor, og så fulgte der endda en pen med. Hvor kikset kan det blive? Men de store telefoner fandt et stort publikum, og i dag kan Samsung prale af at have opfundet hele denne kategori af mega-mobiler. Man kalder dem ”phablets”, fordi de balancerer i grænselandet mellem telefon og tablet.

Selv Apple har i dag en phablet på programmet. Nemlig iPhone 6 Plus, der her er på testbænken mod fjerde generation af Samsungs Galaxy Note.

Til store lommer

Apple har genbrugt designet fra den mindre iPhone 6. Formen er stilren, profilen er imponerende slank, og de afrundede alu-kanter føles behagelige i hånden. På den anden side er bagsidens plast-striber (til antennerne) ret påfaldende i denne størrelse. Og telefonen er så lang og glat, at vi ofte var tæt på at tabe den.

Den nye Note er en smule bredere end iPhone, men den er også væsentligt kortere. Derfor oplever vi den som mindre - og i bedre balance. Metalkanten er skarp, og plastbagsidens læder-look virker billigt. Til gengæld vil mange sætte pris på, at bagpladen kan tages af, så man kan skifte både batteri og lagerkort.

Som sin lillebror fås iPhone 6 Plus i hvid-sølv, hvid-guld eller sort-grå, mens Note 4 fås i sort, hvid, guld og pink.

Begge telefoner kunne være i mine bukselommer, men jeg glemte aldrig, at jeg havde dem med. Og nej: Selv om jeg ofte satte mig ned med den store iPhone i lommen, blev den ikke spor bøjet.

Smækre skærme

Når man vælger en mobil i denne størrelse, er det for at få en stor skærmoplevelse, og her bliver man ikke skuffet. Apple har presset den gængse fladskærms-opløsning ned i 5,5 tommer, hvilket giver et glimrende billede uden synlige billedpunkter. Samsung går skridtet videre med en skærm, der både er større og skarpere, selv om det sidste mest har teoretisk værdi. Begge skærme har så meget blus på lyset, at man let kan se dem i sollys. Omvendt kan Samsung-skærmen skrues længst ned, når man læser i mørke. Vi foretrækker også farverne på Samsungs Amoled-skærm, som er en af de flotteste mobilskærme nogensinde.

Skærme i denne størrelse betjenes bedst med to hænder, men både iPhone og Note kan ændre visningen, så man når det hele med tommelfingeren. Det fungerer bedst på iPhone, hvor et par lette berøringer på den runde knap hiver den øverste del af skærmbilledet ned i bunden.

Det er lidt mere nørdet på Noten, som til gengæld får mere ud af den store skærm - med fleksible info-ruder på skrivebordet (widgets), flydende vinduer og muligheden for at have flere apps åbne side om side.

De store skærme er fremragende til spil, film og tv, men hvis lyden skal yde billedet retfærdighed, er der ingen vej uden om hovedtelefoner. For som så ofte før leder vi forgæves efter frontvendte stereo-højttalere.

Høj billedkvalitet

Apple har fået en del kritik, fordi kameralinsen stikker et par millimeter ud fra bagkanten. Det gør den også hos Samsung, men man tilgiver begge, når man ser billedkvaliteten. Begge nyder godt af hurtig autofokus og optisk stabilisering, som især er en fordel ved svagt lys.

Det er svært at udpege en vinder på dette felt. I nogle situationer leverer iPhone de mest naturlige farver, mens Note til gengæld indfanger flere detaljer qua den højere opløsning. Det samme gælder front-kameraet, så Samsung er bedst til ”selfies”.

Samsung er også ene om at tilbyde video i den høje 4K-opløsning. Til gengæld var lydkvaliteten bedst på video-optagelserne fra iPhone.

Samsungs kamera-app har flest manuelle muligheder, men den fremstår en smule rodet. Så også her tilbyder Apple den mest begyndervenlige betjening.

Ekstra finesser

Begge mobiler har kraftoverskud til selv de tungeste apps. Alligevel klarer de sig let gennem en lang dag uden en stikkontakt. Samsung udmærker sig med lyn-opladning og fleksible batterispare-funktioner.

Pennen, som trækkes ud fra et hul i bunden af Note 4, er ikke kun til håndskrevne noter. Den er tæt integreret i styresystemet, så man hurtigt kan klippe, indsætte indhold og meget mere. Vil du være produktiv med mobilen, og er du villig til at sætte dig ind i mulighederne, vil du opdage, at det på ingen måde er kikset og gammeldags med en pen til mobilen.

Den lille IR-sender på toppen betyder, at du også kan bruge Note som fjernbetjening til tv og musikanlæg. Andre Samsung-finesser har mere tvivlsom værdi - som UV-sensoren og pulsmåleren på bagsiden. Og fingeraftryks-læseren, der er mere bøvlet at bruge end Apples.

Og vinderen er...

Med iPhone har Apple valgt at ofre funktionalitet for at holde produktet enkelt. Samsung gør det modsatte, og det er jo en smagssag, hvad man foretrækker.

Men mon ikke de fleste, der vælger en mobil i denne størrelse, er avancerede brugere?

I så fald har Samsung det bedste kort på hånden. Apples statiske ikoner giver ikke optimal udnyttelse af en skærm i denne størrelse.

Her hjælper det ikke stort, at ikonerne kan vises i vandret format. Samsung får langt mere ud af skærmen, der i tilgift er større, selv om mobilen føles mindre.

Stod valget mellem den lille iPhone 6 og Samsungs tilsvarende S5, ville jeg nok plukke æblemodellen. Men her i det store format mærker man, at Samsung er på hjemmebane.

Derfor vinder Note 4 dette opgør.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.