Danmark

Mobning i cyberspace fanges i opløbet

I Sverige går unge til angreb på butikker i raseri over 17-årig pige, som anklages for rygtespredning på nettet. Danmark tackler mobning bedre.

Mobning i cyberspace fanges i opløbet

Fotos af unge pigers ansigter og undertekster, der hænger dem ud for at være seksuelt lette på tråden, vækker voldsom vrede i Göteborg. I to dage har unge protesteret mod mobning på nettet og sociale medier.

Også herhjemme er det kendt, at mobning ikke længere begrænses til skolegården, men flytter over på de sociale medier. Men ifølge projektleder i Red Barnet Jon Kristian Lange er mobning på nettet ikke så udbredt, som det tidligere var.

- For et par år siden så vi et par grimme sager med tæskehold, men det er lykkedes at tage de fleste sager i opløbet. Skoler, politi og forældre er gået sammen, og jeg har meget svært ved at forestille mig en situation som Sverige, siger Jon Kristian Lange.

Det samme har Vera Rosenbeck, der er formand for Danske Skoleelever. Men hun siger til Ritzau, at sagen fra Göteborg bør få alle folkeskoler til at udarbejde en plan for, hvad de stiller op, hvis en elev mobbes på de sociale medier.

- Digital mobning er stadig et uudforsket område, og derfor skal skolerne sætte mere fokus på det, siger Vera Rosenbeck.

- Der skal være en beredskabsplan, og så skal lærerne tale med eleverne om, hvordan man skal opføre sig på Facebook og andre medier. Det er mindst ligeså hårdt at blive mobbet her, som i det fysiske rum, siger hun.

Heller ikke Jens Boe Nielsen, formand for Rektorforeningen, kan forestille sig danske elever på samme måde gå amok. Men frygten for at blive hængt ud er der.

- Facebook og andre sociale medier fylder meget hos eleverne, og jeg synes, at alle, der omgås unge, bør tale med dem om, hvor forsigtige de skal være med både at lægge noget ud om dem selv og andre, siger Jens Boe Nielsen, som er rektor på Nørre Gymnasium i København.

Protesterne i Göteborg begyndte tidligere på ugen, da flere hundrede unge mødte op foran et gymnasium, hvor de anklagede en 17-årig pige for at stå bag billederne og de krænkende tekster på det sociale medie Instagram.

Pigen nægter ethvert kendskab til billederne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.