Danmark

Mobning plager Den Kongelige Opera

Den Kongelige Opera og Det Kongelige Kapel har massive problemer med mobning.

Mobning plager Den Kongelige Opera

Mere end en tredjedel af Den Kongelige Operas medarbejdere har oplevet mobning. Sangere og musikere føler sig blandt andet hånet, truet, bagtalt og i enkelte tilfælde udsat for seksuel chikane.

Det fremgår af en mobbe-undersøgelse fra april i år, som Kulturen på News har fået aktindsigt i.

Resultatet ryster professor i ledelse på Aalborg Universitet, Anders Drejer.

- Det er helt uacceptabelt. Det er interessant på den ubehagelige måde, at de her problemer ikke kun er isoleret til balletten personificeret ved Nikolaj Hübbe.

Det tyder på, at det er et generelt problem i Det Kongelige Teater, siger Anders Drejer til Kulturen på TV 2 NEWS.

Mere end halvdelen af mobbeofrene siger, at de har været udsat for personlig chikane, hvor de er blevet hånet, drillet og bagtalt. Mere end en fjerdedel har været udsat for truende adfærd og er blevet skubbet eller har fået spærret vejen.

Og 14 procent af mobbeofrene - altså fire medarbejdere - oplyser, at de har oplevet seksuelt krænkende adfærd, viser mobbeundersøgelsen, som 89 af operaens medarbejdere har svaret på.

Mobningen i Operaen har da også nået et omfang, så teaterchef Erik Jacobsen i et notat har set sig nødsaget til at orientere kulturminister Uffe Elbæk.

Operaen har tidligere i år været ramt af både fyringer, nedskæringer og udskiftning i chefstolen, og det har påvirket moralen, mener den nye operachef, Sven Müller.

- Det skaber en stemning af mistro og usikkerhed, måske prøver man endda at få andre ud, så ens egen plads bliver sikret. Den slags sker alle steder, og det må vi tage alvorligt, forklarer Sven Müller.

Selv om mobbe-undersøgelsen er fra april, så er samtlige medarbejdere i Den Kongelige Opera og Kapel endnu ikke orienteret om omfanget af mobning på deres arbejdsplads.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.