Aalborg

Mølle-fundamenter skal suges ned

Ny nordjysk teknik gør fremtidens havvindmølleparker billigere

Konstruktionen, som har fået kælenavnet "sugebøtten", er her på vej til sit bestemmelsessted på Horns Rev. Ved hjælp af en vakuumpumpe blev det bundløse kammer suget ned i havbunden.

Konstruktionen, som har fået kælenavnet "sugebøtten", er her på vej til sit bestemmelsessted på Horns Rev. Ved hjælp af en vakuumpumpe blev det bundløse kammer suget ned i havbunden.

NORDJYLLAND:En ny type fundament, som er udviklet af Aalborg Universitet og partnere i industrien, gør det både nemmere og billigere at anlægge havvindmølleparker. Den nye teknik indebærer, at fundamentet automatisk suger sig fast i havbunden. Et eksemplar af bøttefundamentet, som nyskabelsen hedder, er netop blevet anbragt i Nordsøen på Horns Rev II, som bliver verdens største havvindmøllepark. Teknikken med at suge fundamentet på plads ved hjælp af undertryk blev første gang anvendt i 2002 i forbindelse med opstilling af en vindmølle i Frederikshavn, men den gang var der tale om en placering i et havnebassin. På Horns Rev foregår opstillingen på 20 meter vand. I dag er udgifterne til fundering af offshore-vindmøller meget store i forhold til de totale udgifter ved havvindmølleparkerne, men når bøttefundamentet er færdigudviklet og testet, vil det reducere udgifterne betydeligt. Fungerer på åbent vand Det første fundament af slagsen fungerer som fundament til en mast, der skal bære meteorologisk måleudstyr. Prøveeksemplaret blev sat ned med blot 0,1 grads skævhed. - Målet er vise, at det lader sig gøre at håndtere teknikken på åbent vand. Men det er bare starten, forklarer professor Lars Bo Ibsen, der har været med fra starten af projektet med at udvikle bøttefundamentet. - I fremtiden skal vi have hele havvindmølleparker, der er baseret på disse bøttefundamenter. De er billigere at installere, blandt andet fordi der ikke er brug for store maskiner til arbejdet. Og kan man spare eksempelvis en million kroner per mølle, er der mange penge på spil i parker med flere end hundrede møller, påpeger han. På plads på tre-fire timer Selve processen med at suge bøttefundamentet på plads tog blot tre-fire timer. Inklusiv forberedelser varede det 26 timer at få fundamentet på plads. Til sammenligning brugte Elsam i sin tid en uge på at nedramme det første pælefundament i forbindelse med etableringen af vindmølleparken Horns Rev I. - Med denne teknik bliver det muligt at anbringe op til fem fundamenter på en dag og samtidig vil det ske med langt mindre grej, siger professoren. Den nye fundamenttype er i løbet af de seneste fem år udviklet af Aalborg Universitet, MBD Offshore Power i Frederikshavn og DONG Energy. I de kommende år skal forskerne på AAU sammen med partnerne arbejde på at videreudvikle og kommercialisere bøttefundamentet, så det kan anvendes på forskellige jordbundstyper og vanddybder. Bøttefundamentet, der er 43 meter højt og måler 12 meter i diameter, er produceret hos Bladt Industries i Aalborg.