Momssvindel i millionklassen

22-årig nordjyde skal både bag tremmer og betale millionbøde

Arkivfoto <i>Foto: Torben Hansen</i>

Arkivfoto Foto: Torben Hansen

AALBORG:Retten i Aalborg fandt onsdag 22-årige Glenn Vestergaard Nielsen skyldig i en sag om momssvindel i millionklassen samt misbrug af dankortoplysninger. Han blev idømt halvandet års ubetinget fængsel og en tillægsbøde på 2,5 millioner kroner for forseelserne.

Tiltalen mod den 22-årige bygger på forhold tilbage fra 2011. Her forsøgte han at købe computerudstyr og møbler til en samlet værdi af over 200.000 kroner med falske kreditoplysninger.

- Den tiltalte gik ind på to forskellige biblioteker og brugte computerne der for at skjule sin egen identitet. Herfra rettede han henvendelser til de pågældende virksomheder for at købe tingene, forklarer Philip Pagter, anklager ved Nordjyllands Politi.

Får bøde på 2,5 millioner

I begge tilfælde opdagede forretningerne, at der var tale om kriminalitet, inden at henholdsvis computerudstyr og møbler blev afhentet.

Tillægsbøden på 2,5 millioner kroner får Glenn Vestergaard Nielsen for forsøg på momssvindel for netop det beløb. Også det forhold ligger tilbage i 2011. Her sendte han falske fakturaer til Skat på vegne af et skuffeselskab.

Fakturaerne lød på varekøb for i alt 10 millioner kroner, hvilket berettigede til at få ”tilbagebetalt” moms fra Skat på cirka 2,5 millioner kroner.

Revisor hjalp med svindel

- Skat har opdaget forsøget på svindel gennem deres løbende overvågning. I forhold til bødens størrelse, er det ligegyldigt, at man ikke har nået at få udbetalt pengene, forklarer Philip Pagter.

Glenn Vestergaard Nielsen kunne dog ikke have prøvet på at svindle med mindre han havde fået en håndsrækning fra en for NORDJYSKE ukendt revisor.

Det skuffeselskab, som de falske fakturaer blev indsendt fra, var et nemlig ApS, en selskabstype som overfor Erhvervs- og Selskabsstyrelsen skal dokumentere at indeholde værdier for mindst 80.000 kroner.

Computermus til 83.200 kroner

Det dokumenterede den ukendte revisor med en såkaldt revisorerklæring, hvor han vurderede et aktiv til 83.200 kroner. Aktivet viste sig dog at være en computermus til en ”yderst begrænset værdi”.

- Den pågældende revisor er draget til ansvar i revisornævnet, og så kan jeg ikke sige mere, siger Philip Pagter.

Sagen har tidligere været behandlet af byretten i Aalborg tilbage i 2012. Dengang blev Glenn Vestergaard Nielsen idømt to års ubetinget fængsel. To øvrige medtiltalte fik ved den retssag henholdsvis 6 måneder og et års fængsel.

- Rockere står bag

Da sagen blev behandlet i 2012, forklarede de to andre dømte, at de var blevet presset til at medvirke i svindelen. Dengang sagde Philip Pagter i sin procedure:

- Der er tale om voldsom økonomisk kriminalitet, der er godt organiseret. Der står rockere bag det her. De lader andre foretage bedrageriet og løbe den meget store risiko.

Spørgsmålet om det er rockere, der står bag svindelen, har ikke været behandlet under denne retssag, men Philip Pagter siger at hans udtalelse fra dengang står ved magt.

Glenn Vestergaard Nielsens sag blev anket til landsretten i 2012, men den blev sendt tilbage til byretten på grund af en procedurefejl.

Under den første retssag erkendte Glenn Vestergaard Nielsen sig skyldig, men under den netop afgjorte sag har han nægtet sig skyldig, og han ankede dommen omgående.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Spøgelsesbilist hamrer ind i modkørende på E45
Luk