Udland

Montenegro kommer et skridt nærmere EU

27 europaministre er tirsdag blevet enige om at starte forhandlinger med Montenegro om EU-medlemskab.

Montenegro kommer et skridt nærmere EU

Europaminister Nicolai Wammen (S) kan tirsdag forlade sit sidste europaministermøde under det danske formandskab med forvisning om, at Montenegro er kommet et skridt tættere på at træde ind i EU.

Det danske formandskab rapporterer på Twitter, at ministrene har givet grønt lys til at starte forhandlingerne med Montenegro om at blive nyt medlem af EU-familien.

Nogle lande var før mødet ikke helt overbeviste om, at det var den rigtige vej at gå, men det er altså lykkedes at få et kompromis på plads.

Det er særligt den høje grad af korruption og organiseret kriminalitet i landet, der har givet anledning til bekymring i nogle lande.

- Nogle lande er mere skeptiske end andre.

- Derfor håber jeg, vi kan finde en tekst, som alle 27 kan bakke op om, så vi kan tage det næste vigtige skridt for Montenegro og det vestlige balkan i forhold til demokrati og reformer i den del af Europa, sagde Wammen på vej ind til mødet tirsdag morgen.

Montenegro søgte i 2008 om medlemskab i EU og blev to år senere anerkendt som såkaldt kandidatland. Lykkes det at skabe enighed om at åbne de egentlige optagelsesforhandlinger vil de formentlig allerede starte fredag.

Derfra og til at blive endegyldigt medlem af EU-klubben vil dog være en årelang proces.

- Montenegro er ikke klar endnu, men hele idéen med forhandlingerne er at sørge for, at de laver de nødvendige reformer, så Montenegro på et tidspunkt kan blive en del af EU, siger Wammen.

- Der er ingen fribilletter til at blive EU-medlemskabsland, men vi vil gerne give et perspektiv om, at hvis lande leverer varen og har en klar europæisk, demokratisk kurs, så er de velkomne i familien.

/ritzau/