Udland

Monti: Jeg er klar til at lede Italien igen

Italiens fungerende premierminister er nu klar til at stille sig i spidsen for koalition af centrumpartier.

Monti: Jeg er klar til at lede Italien igen

Italiens fungerende premierminister, Mario Monti, erklærer sig nu villig til at stille sig i spidsen for en koalition af centrumpartier ved det kommende valg i februar.

- Jeg er indstillet på at påtage mig rollen som leder af koalitionen, og jeg vil arbejde for, at denne operation lykkes, siger Monti til journalister i Rom.

Han understreger, at han som senator på livstid ikke selv kan stille op ved parlamentsvalget.

Men erklæringen tydeliggør Montis rolle ved det kommende valg, efter at han søndag erklærede sig parat til at stille op, hvis han fik troværdig politisk opbakning.

- Hvis et eller flere partier slutter op bag min agenda og foreslår mig som premierminister, så vil jeg overveje det nøje, sagde Monti ved en pressekonference i Rom lillejuleaften.

Frieriet har ført til dannelsen af en ny alliance i det politiske midterfelt med grupper og personer, der støtter op om hans reformplaner.

Monti opfattes af mange som den politiker, der bedst vil kunne tage kampen op med den skandaleramte tidligere premierminister Silvio Berlusconi.

- Den traditionelle venstre-højre kløft har historisk og symbolsk værdi for landet, men den frembringer ikke den virkelige alliance, som Italien har brug for:

- En, som fokuserer på Europa og reformer, siger Monti, efter at han fredag har holdt møder med en række reformvenlige politikere.

Den 69-årige Montis plan indebærer nedskæringer af offentlig støtte til politiske partier og parlamentsgrupper, ligesom han lægger op til, at kvinder skal spille en større rolle i det italienske samfund.

Den tidligere EU-kommissær og økonomiprofessor trådte for en uge siden tilbage, efter at hans teknokratregering havde mistet støtte fra Berlusconis borgerlige parti.

Monti indgav sin afskedsbegæring, kort efter at parlamentet med stort flertal havde godkendt finansloven for 2013, og han står nu i spidsen for et forretningsministerium frem til valget den 24. og 25. februar.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.