Moodys nedgradering er blot et bølgeskvulp

At 15 storbanker får ringere karakter af ratingbureau, vælter ikke dansk økonomi, mener ekspert.

Moodys nedgradering er blot et bølgeskvulp

Ratingbureauet Moodys har skåret i kreditværdigheden i 15 af verdens største finansielle institutioner som Deutsche Bank, Credit Suisse og Goldman Sachs. Men det kommer ikke til at påvirke danskerne synderligt.

- Det her komme ikke til at betyde specielt meget for hr. og fru Danmark. Det vil få en effekt på verdensøkonomien - men danskerne vil ikke blive direkte ramt, siger Jesper Rangvid, der er professor i finansiering ved CBS i København.

Jesper Rangvid påpeger dog, at det alt andet lige får en betydning for de berørte institutioner.

- Det bliver dyrere for dem at drive deres forretning, når de skal ud og låne på kapitalmarkederne, siger professoren, der dog også kan se en direkte fordel ved, at et ratingbureau går ud og påpeger visse risici:

- På den anden side kan det måske få nogle af bankerne til at styrke sig, så de bedre kan modstå risikoen i forbindelse med kapitalmarkedsaktiviteter. Det kan i sidste ende gøre bankerne bedre.

Moodys nedgradering bliver mødt med kritik flere steder fra, fordi mange mener, at den er bagudskuende. Det er nemlig de internationale finansinstitutioners handel med finansielle aktiver, der er årsagen til nedgraderingerne.

- Det er lidt overraskende, at Moodys grund til at nedgradere er den, der skabte den finansielle krise i de amerikanske banker i 2007-08. Så man kan sige, at nedgraderingen kommer lidt sent, mener Jesper Rangvid og fortsætter:

- Hvis Moodys derimod havde peget på problemer i eurozonen og verdensøkonomien, så kunne man måske have kunnet forstå det.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) påpeger, at de nye nedgraderinger betyder noget for temperaturen på økonomien globalt.

- Hver gang der kommer ændringer i kreditvurderingerne så betyder det noget. Ikke kun konkret for det finansielle institut det går ud over, men også for hele atmosfæren, siger hun.

/ritzau/