Udland

Moren: Breivik var normal indtil 2006

Massemorderen Breivik var tilsyneladende en flink og venlig fyr indtil 2006. Fra 2010 ændrede han sig totalt.

Moren: Breivik var normal indtil 2006

Indtil 2006 var Anders Behring Breivik en helt normal fyr, venlig og eftertænksom og meget hjælpsom, da hans mor var syg og havde brug for støtte.

Men derefter ændrede han sig radikalt og blev mere og mere opslugt og optaget af politik, computerspil og at skrive på sin bog 'A European Declaration of Independence'.

Det refererede retspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim fra deres samtaler med Breiviks mor under torsdagens retsmøde i sagen mod Breivik.

- Han blev mere og mere vred, når moren bankede på døren. Hun oplevede ham som ubehagelig intens og undgik enhver diskussion om politik, refererede Husby fra Breiviks psykiatriske erklæring.

Fra sin sædvanlige plads i retssalen vekslede Breivik mellem at stirre ned i bordpladen foran sig og kigge op på de to psykiatere, der skiftevis læste op fra erklæringen.

- Han var helt fraværende. Før havde vi det så hyggeligt, men så var alt bare negativt og politisk, har moren sagt til psykiaterne.

Fra tid til anden fik psykiaternes ord et opgivende blik frem i Breiviks ansigt, men da det blev læst op, at moren havde overvejet, om der var noget galt med sønnens hoved, smilte han og blev rød i hovedet.

Breivik har hævdet, at sagkyndige har tillagt ham udsagn, han aldrig har sagt, og at 80 procent af det, der står i erklæringen, er løgn.

Ud over at fortabe sig i højreorienteret politik og virtuelle spilverdener udviklede Breivik efter 2010 også en mere og mere udpræget angst for bakterier og infektioner.

Han nægtede at gå ud i køkkenet og forbød moren at nyse og beskyldte hende for at omgås mennesker, der kunne smitte ham.

Breivik er tiltalt for at have dræbt 77 mennesker den 22. juli 2011.

Der afsiges dom i sagen i juli eller august.

/ritzau/NTB