Skolevæsen

Morgenmad på skolen

Elever fra 7.-9. klasse på Fjerritslev Skole tilbydes gratis havregryn og yoghurt før undervisningen.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Kantineleder Kirsten Jensen har alt parat kl. 7.30, og eleverne har 20 minutter at spise i før de skal til time.

Der bliver gumlet og gnasket havregryn og yoghurt - ganske gratis - hver morgen på Fjerritslev Skole. - Vi har valgt i februar og marts måned at lave et åbent tilbud for eleverne i udskolingsklasserne, så de hver morgen kan få en portion gratis morgenmad, fortæller skoleleder Elo Nielsen. Og initiativet er også blevet godt modtaget. Hver morgen er der 20-25 elever, der vælger at starte dagen med en portion nærende havregryn i skolens kantine. - Morgenmaden er et vigtigt måltid, og vi har for mange unge, der møder uden at have fået morgenmad. Og uden brændstof på motoren er man ganske enkelt ikke så motiveret for at lære. Blodsukkeret daler og man bliver uopmærksom, forklarer Elo Nielsen. - Det vigtigste for os er læring. Og for at det skal lykkes kræver det at sundheden og energien er i top, siger han. Det udsagn kan et par elever nikke genkende til. - Jeg når sjældent at spise morgenmad hjemme. Før gik jeg ofte til bageren, hvilket jo både er dyrt og usundt, men nu spiser jeg her, fortæller Astrid Bjerre Larsen. - Og så er det ret hyggeligt at sidde her sammen med veninderne og få en god start på dagen, supplerer hun. Lotte Larsen bryder ind og siger, at hun heller aldrig fik morgenmad inden hun mødte i skole. - Jeg synes morgenmaden er mere fristende her, og så får jeg energi til hele dagen. Før kunne jeg godt blive halvdårlig ved middagstid, fordi jeg havde fået for lidt at spise, forklarer Lotte Larsen. Elo Nielsen er glad for de positive tilbagemeldinger. - Når maven er fuld, er eleverne mere parate til at lære. Men det har også stor betydning, at eleverne mødes og hygger sig inden undervisningen går i gang. Det er med til at skabe trivsel, siger han. 20-25 lyder måske ikke af særlig mange elever, når man tager hele udskolingsgruppen i betragtning. - Men de få, der får morgenmad, er måske mere rolige og klar til dagens arbejde. Sådan forholdt det sig måske ikke tidligere, hvilket jo smittede af på hele klassen, forklarer Elo Nielsen. Når forsøgsperioden er overstået skal forløbet evalueres. - Men jeg vil undre mig meget, hvis vi ikke fortsætter og tilmed giver mellemtrinnet samme muligheder, slutter han.