Alle har haft hendes kunst i hænderne

Karin Birgitte Lund, der er kunstneren bag de danske pengesedler, udstiller i Morsø Kunstforening

Karin Birgitte lund er blevet kendt som "hende med pengesedlerne". <i>Bo Lehm</i>

Karin Birgitte lund er blevet kendt som "hende med pengesedlerne". Bo Lehm

NYKØBING:Hun regnes for en af Danmarks bedste grafiske kunstnere. Alligevel er hun måske ikke blandt de mest kendte.

Men alle danskere over en vis alder har haft reproduktioner af hendes kunst i hænderne - selv om digitaliseringen har gjort det til en mere sjælden oplevelse.

Karin Birgitte Lund, der fra i morgen, lørdag, udstiller i Morsø Kunstforening, er nemlig kvinden bag den serie pengesedler, som begyndte at udkomme i 2009. Den første i serien, halvtredseren, som bekendt med et motiv fra Mors: Sallingsundbroen.

Det var et spændende, men også stort projekt. For efter at hun i 2007 havde vundet konkurrencen om den kunstneriske udførelse af seddelserien, var der fire år, hvor hun faktisk ikke lavede andet.

- Det var så komplekst. Jeg havde ingen udstillinger i de år, og var fuldstændig lukket inde i det projekt, fortæller Karin Birgitte Lund.

At broer skulle være et gennemgående motiv på sedlerne var Nationalbankens afgørelse, og banken besluttede også, hvilke broer, der skulle afbildes.

Derimod var det ikke på forhånd givet, hvilke broer, der skulle på hvilke sedler, og på udstillingen i Morsø Kunstforening viser Karin Birgitte Lund bl. a. skitsen til en 500-kroneseddel med Sallingsundbroen.

Sådan kom 500-kronesedlen ikke til at se ud. Sallingsundbroen endte som bekendt på 50'eren, og med broen gengivet i en anden vinkel. <i>Bo Lehm</i>

Sådan kom 500-kronesedlen ikke til at se ud. Sallingsundbroen endte som bekendt på 50'eren, og med broen gengivet i en anden vinkel. Bo Lehm

Men den endte altså på den mindste seddel - som til gengæld også er den, der er blevet trykt i flest eksemplarer.

Ud over broen er halvtredseren udsmykket med et andet motiv med relation til denne del af Jylland - nemlig Skarpsallingkarret, der i sin tid blev fundet på Outrup Hede, tæt på landsbyen i Himmerland.

Detalje i en af Karin Birgitte Lunds tegninger. <i>Bo Lehm</i>

Detalje i en af Karin Birgitte Lunds tegninger. Bo Lehm

På samme måde er de andre sedler mere eller mindre knyttet til en egn i landet. Men Mors og Himmerland var ifølge kunstneren ene om at fejre ”den lokale pengeseddel”. Det skete med bl. a. et løb over Sallingsundbroen og lokale tilbud for 50 kroner. Og i Skarp Salling blev der lavet ny information om det sted, hvor lerkarret fra stenalderen blev fundet.

De originale tegninger til seddelserien ejes af Nationalbanken og er kun én gang blevet udstillet. Men ud over en række reproduktioner udstiller Karin Birgitte Lund tegninger i stort format af den såkaldte Hindsgavldolk, der er et andet af seriens fortidsmindemotiver.

Ingelise Roikjer og Kaj Hyldig i gang med ophængningen af en af Karin Birgitte Lunds illustrationer til ”Islændingesagaerne”. <i>Bo Lehm</i>

Ingelise Roikjer og Kaj Hyldig i gang med ophængningen af en af Karin Birgitte Lunds illustrationer til ”Islændingesagaerne”. Bo Lehm

De islandske sagaer

Men selv om hun, ifølge eget udsagn, er blevet kendt som ”hende med pengesedlerne”, har hendes kunstneriske virke mange andre sider. I Morsø Kunstforening viser hun således tegninger i stort format fra bl. a. rejser til Athen og Rom.

Og der er tegninger fra et andet - men mindre kendt - projekt efter opgaven med sedlerne. Karin Birgitte Lund var illustrator, da de islandske sagaer i 2014 udkom i ny oversættelse.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Kunstforeningen fylder 60

Karin Birgitte Lund taler ved ferniseringen lørdag formiddag. Men ved samme lejlighed vil kunstforeningen, der officielt hedder ”Morsø Kunstforening af 1961 markere sit 60 års jubilæum - der helt præcist rundes dagen efter.

Det sker med tale ved borgmester Hans Ejner Bertelsen og digteren Knud Sørensen, og et musikalsk indslag ved guitarist Anders Kappel Øvre. Knud Sørensen var en af hovedkræfterne, da Mors i 1961 fik sin nye kunstforening som afløsning for en ældre og lidt hensygnende, fortæller foreningens nuværende formand Nils Otto Degn.

Der er fri entré og alle er velkomne.

Udstillingen med Karin Birgitte Lund kan ses onsdag-søndag indtil 10. oktober.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.