KV21 Morsø

Spidskandidat: Borgerne skal kunne stille forslag direkte til politikerne

- Det vil fremme demokratiet, mener partiets spidskandidat ved kommunalvalget i Morsø Kommune

Pia Thorsen, spidskandidat for Enhedslisten på Mors, tror på mindst ét mandat til partiet i den ny kommunalbestyrelse i Morsø Kommune. Foto: Bo Lehm

Pia Thorsen, spidskandidat for Enhedslisten på Mors, tror på mindst ét mandat til partiet i den ny kommunalbestyrelse i Morsø Kommune. Foto: Bo Lehm

MORS:Hvis 50.000 personer med stemmeret til Folketinget støtter et borgerforslag, så kan sagen blive fremsat i tinget. En lignende ordning med borgerforslag skal indføres i Morsø Kommune, mener Pia Thorsen, spidskandidat for Enhedslisten ved kommunalvalget i november.

- Vi synes, at det skal være muligt for borgerne at stille forslag direkte til kommunalbestyrelsen. Det vil fremme demokratiet og være en måde, hvorpå vi kan få mere debat i kommunalbestyrelsen om forskellige emner, siger hun og tilføjer:

- Det vil betyde, at politikerne bliver nødt til at tage stilling til de pågældende sager.

Ifølge Pia Thorsen findes der sådan en ordning i nogle kommuner i landet. Det vil afhænge af indbyggertallet, hvor mange underskrifter det vil kræve at få et borgerforslag godkendt.

Håber på små partier

Demokrati er i det hele taget noget, der ligger partiets kandidater meget på sinde. Pia Thorsen håber, at flere af de små partier får en plads i den ny kommunalbestyrelse.

- Det vil give en bredere sammensætning og skabe mere debat, fremhæver hun.

Enhedslisten er ved dette års kommunalvalg i valgforbund med Radikale Venstre, og Pia Thorsen satser stærkt på, at de to partier tilsammen får hele tre kandidater valgt ind i kommunalbestyrelsen. Ved det seneste valg i 2017 fik Enhedslisten 513 stemmer på Mors. Dengang var Bo Fink spidskandidat, og han ville sandsynligvis være blevet valgt ind, hvis partiet havde været i et valgforbund.

Hvad der sker, når stemmerne er talt op, vil Pia Thorsen ikke sige helt skråsikkert.

- Jeg kan sige så meget, at vi kommer ikke til at støtte en Venstre-borgmester. Men det er ikke en selvfølge, at vi støtter en socialdemokratisk borgmester. Der kan ske meget i forhandlingerne, siger hun.

Når Pia Thorsen og de øvrige kandidater fra Enhedslisten på Mors i de kommende uger kaster sig ud i valgkampen, så vil de blandt andet sætte fokus det sociale område, som er et af partiets mærkesager.

- Vi synes, at sagsbehandlingen bør være mere fleksibel og tage større hensyn til borgerne. En funktionsnedsættelse er for eksempel ikke altid statisk, og hvis behovet for hjælp varierer, skal man ofte igennem en genvisitering til hjælp, nævner spidskandidaten.

De stiller op for Enhedslisten - De Rød-Grønne på Mors

1. Pia Thorsen

2. Poul Sørensen

3. Ingerliva Friiø

4. Ole Lajgaard

5. Steen Klærke

6. Kjeld Bøcker

7. Charlotte Pedersen

Pia Thorsen har i den seneste tid været på banen med læserbreve i en debat om, hvorvidt Morsø Kommune bør have en borgerrådgiver. Det var der ikke flertal for i kommunalbestyrelsen, hvilket ærgrer hende.

- Det vil jeg gerne tage op igen, selv om muligheden for at søge om tilskud til ordningen nu er forpasset. Men jeg mener, at det vil være gavnligt for borgernes retssikkerhed, og funktionen vil jo også være rådgivende for kommunen selv, siger hun.

Cykelstier til elcyklister

En anden af partiets mærkesager en den grønne omstilling.

- Her kan kommunen sagtens gøre noget. Grøn omstilling kan for eksempel tænkes ind i udbud på offentlig transport, og vi vil også gerne arbejde for flere cykelstier, for der er mange, der har købt en elcykel og som er klar til at cykle længere på arbejde, mener Pia Thorsen.

Endelig nævner hun et ønske om mere skovrejsning, ikke mindst over drikkevandsressourcer og generelt mere plads til naturen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.