Nu skal Nykøbing på plakaten - hvad skal med?

Martin Rahr fra Silkeborg vil skabe en smuk byplakat med Nykøbing som motiv

- Min stil er legerig og umiddelbar, sig grafiker Martin Højer Rahr. <i>Privat foto</i>

- Min stil er legerig og umiddelbar, sig grafiker Martin Højer Rahr. Privat foto

NYKØBING:- Jeg har overvejet Nykøbing Mors i længere tid. Jeg har aldrig været i byen, men en skrev til mig, at den har mange gamle bygninger. Så de næste to-tre uger vil jeg arbejde intenst på en Nykøbing-plakat.

Det er grafikeren Martin Højer Rahr, der således vil sætte Nykøbing under lup. Han gør det fra domicilet i Silkeborg, men agter at besøge byen inden for en uges tid. Og så har Martin over Facebook efterlyst input til, hvilke motiver fra Nykøbing og nærmeste omegn, der bør komme med på plakaten.

Martin Rahr har gennem sin tegnestue Rahr og salgssiden Homedec.dk gjort det til sit speciale at designe og sælge smukke plakater af danske byer. Han er ikke ene om at have fået den idé, men han har sin stil, som blev grundlagt i 2017.

- Jeg havde lavet en del af Silkeborgs bygninger til forskellige projekter i mit arbejde som freelance grafiker. Nogle ting blev brugt, andre ikke. Lige pludselig stod jeg med en del grafik, som jeg gerne ville bruge på en måde. Jeg besluttede mig derfor at sætte elementerne sammen og det skulle være anderledes og noget, der var sjovt at arbejde med. Så stærkt inspireret af de farverige og modige 80'ere og 90’ere kom der en alt andet end minimalistisk byplakat til verden. Så stilen er legerig og umiddelbar - legebar om man vil, lyder Martin Rahrs beskrivelse af sit virke.

Martins foreløbige gengivelse af det gamle rådhus til plakaten. <i>Privat illustration</i>

Martins foreløbige gengivelse af det gamle rådhus til plakaten. Privat illustration

Han har forberedt sig på Nykøbing og tegnet det gamle rådhus som grundelement.

- Via Google har jeg konstateret, at der er mange pæne bygninger i byen. Det afgørende for mig er ikke, hvor elementerne fysisk er placeret i forhold til hinanden, men at skabe en smuk helhed. Plakaterne er ment som dekoration, men der er også nogle af bybillederne, som er blevet lavet til puslespil. I Ribe var der en vinproducent, som købte plakatmotivet til sine etiketter, siger Martin Rahr.

Der er allerede op mod et halvt hundrede input fra morsingboer til, hvad Martin bør have med på plakaten. Fra hesten på Kirketorvet over Hama Perler til biografbygningen og Jesperhus. Så plakatkunstneren får mange steder og ting, der ses efter i sømmene, når han kommer til øen.

- Jeg lægger en hel del timer i arbejdet med at udvælge og derefter tegne motiverne med mange detaljer. Byplakaterne er blevet min hovedindtjening som grafiker, og de sælger godt, alt efter, hvor vellignende, de bliver, og om folk synes om dem.  Planen er så, at jeg vil komme op til Nykøbing igen med den færdige plakat, som jeg så vil præsentere, hvis der er en butik eller et hotel, som vil lægge hus til, siger Martin Højer Rahr.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.