I denne del af Nordjylland får færrest unge en uddannelse
Der er enorm forskel på, om man vokser op i Nordjylland eller Nordsjælland

Flere af de nordjyske kommuner ligger langt under landsgennemsnittet, når det gælder unges uddannelsesniveau. Arkivfoto: Martin Damgård
Opdateret med kommentar fra jobcenterchefen i Morsø Kommune
MORS:Næsten hver fjerde af de elever, der for to år siden afsluttede 9. klasse i en skole på Mors, vil i 2029 stadig ikke have gennemført en ungdomsuddannelse. Det er i hvert fald prognosen, som fremgår af en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Den viser, at Morsø og flere andre nordjyske kommuner ligger betydeligt under landsgennemsnittet, når det gælder unges uddannelse.
Mens der i kommunerne nord for København forventes at være blot syv procent af en ungdomsårgang, der vil stå uden uddannelse, er billedet helt anderledes flere steder på Syd- og Vestsjælland samt i Nordjylland og Sydjylland.
I Morsø Kommune forventes 23 procent af de unge at være ufaglært otte år efter 9. klasse. I kommunerne Norddjurs, Lolland og Vordingborg gælder det cirka 20 procent af de unge. I Thisted lyder prognosen på 18 procent, og i Vesthimmerlands Kommune forventes 17 procent af de unge, der gik ud af 9. klasse i 2021 at stå uden uddannelse i 2029.

Analysen er baseret på en profilmodel fra Børne- og Undervisningsministeriet, som fremskriver den forventede uddannelsesadfærd for ungdomsårgange. Modellen viser, at på landsplan forventes gennemsnitligt 14 procent af de unge, der forlod 9. klasse i 2021, at stå uden uddannelse otte år efter afgang fra grundskolen. Det er højere end den politiske målsætning om, at højst 10 procent af en ungdomsårgang må stå uden ungdomsuddannelse, når de fylder 25 år. Dog forventes den årgang, som forlod grundskolen i 2021, at blive den årgang i profilmodellens historie, hvor flest opnår en uddannelse.
De geografiske forskelle afspejler i øvrigt et sammenfald mellem kommuner, hvor der forventes at være en høj andel af unge uden uddannelse, og kommuner, der ligger relativt højt i statistikker over andre sociale problemer som for eksempel børnefattigdom og borgere på overførselsindkomst, påpeges det i analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Nemt at få job
Jan Pedersen, der er leder af jobcenteret i Morsø Kommune, påpeger, at nogle af de unge morsingboer, som i første omgang arbejder som ufaglærte, uddanner sig senere i livet.
- Unge har let ved at få at et job på Mors, fordi vi har en stor andel af produktionsvirksomheder. Det giver nem adgang til et ufaglært arbejde, som giver mening for den unge, siger han og fortsætter:
- Helt konkret så er der mange unge som tidligt får et arbejde i produktionsvirksomhederne og først senere i livet, måske omkring +30 års alderen, får papir på, at de er faglærte. Lige nu har vi over 100 voksenlærlinge tilknyttet jobcenteret.
Jobcenterchefen understreger, at de unge, der arbejder ufaglært, også bidrager positivt til lokalsamfundet.
I øvrigt ligger Morsø Kommune i top, når det gælder en anden politisk målsætning, nemlig at 25 procent af en ungdomsårgang skal tage en erhvervsuddannelse.
- Vi er den kommune i landet, som har den højeste andel af unge som tager en erhvervsuddannelse. Her er vi over 35 procent, hvilket igen naturligt hænger sammen med vores lokale virksomhedsstruktur og lokale traditioner, fremhæver Jan Pedersen.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.