Smykker der fortæller historie

Smykkekunstner Helga Exner og maler Bjarke Regn Svendsen i Morsø Kunstforening

Det er første gang, smykkekunstneren Helga Exner udstiller i Morsø Kunstforening, men hun har tilknytning til Mors via sin datter, Julie Exner, der bor tæt på øens sydspids.

Det er første gang, smykkekunstneren Helga Exner udstiller i Morsø Kunstforening, men hun har tilknytning til Mors via sin datter, Julie Exner, der bor tæt på øens sydspids.

NYKØBING:Et smykke er et kunstværk beregnet til at bære på kroppen. Og som andre stykker kunst kan smykket godt have noget på hjerte - en historie at fortrælle.

Det er i høj grad tilfældet for de smykker, som Helga Exner fra i morgen viser i Morsø Kunstforening, hvor hun udstiller sammen med den nyrealistiske maler Bjarke Regn Svendsen.

I smykkerne er der historier om Fanø og om de blå konkylier, man kan finde på strandene omkring øen. Om kongeligt porelæn, der nemt kan gå i stykker, men til gengæld genopstå som elementer i et smykke.

Og om den sorte fugl skarven, som Helga Exner har fået et tæt forhold til på en strand i nærheden af Odder, hvor den 81-årige smykkekunstner bor og arbejder.

Da Morsø Kunstforenings udstillingssted ligger lige ud til vandet, besluttede hun, at udstillingen skulle have en stor afdeling med skarv-smykker.

- Et rum kan virkelig inspirere mig, og jeg er meget glad for rummet her, fortæller Helga Exner, som vi møder, da hun og kunstforeningen er ved at lægge sidste hånd på udstillingen.

Skarven er repræsenteret med mere end et halvt hundrede smykker, der - som de fleste af Helga Exners arbejder - består af oxideret sølv med små farveflader i emalje. Og kombineret med andre elementer, som førnævnte skår af porcelæn eller perler - både de klassiske kuglerunde og nogle med helt andre former.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Helga Exner er født i Sudeterlandet, den del af Tjekkiet, som før 2. verdenskrig blev indlemmet i Hitlertyskland. Som de fleste sudetertyskere måtte hendes familie udvandre efter krigen.

I hendes slægt er der glas- og smykkekunstnere mange generationer tilbage, og et tema på udstillingen er smykker inspireret af traditionelle smykker med granat-sten.

Hun er aldrig vendt tilbage til sit fødeland for at udstille:

- Men det ville jeg gerne, og da jeg har tænkt at blive 100 år, skal det nok blive til noget, siger Helga Exner med et grin.

Hun har i øvrigt ingen planer om at lade sig pensionere:

- Jeg arbejder hver eneste dag. Jeg kan slet ikke lade være...

Bjarke Regn Svendsen - der ikke var til stede under ophængningen - viser et stort antal af sine realistiske billeder, malet efter fotografier. Temaet hedder ”rejser”, men det er i høj grad de upåfaldende steder og miljøer, han skildrer.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.