Europaparlamentsvalg

Venstre fordoblet ved EU-valget på Mors

- Det er dejligt at gå videre ud i valgkampen med, siger borgmester Hans Ejner Bertelsen (V)

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Vælgerne var klar til at få byttet valgkortet til en stemmeseddel - her valgstedet i Nykøbinghallen.Foto: Peter Mørk Peter Mørk

MORS:Venstre fik mere end fordoblet sit stemmetal på Mors, og Dansk Folkeparti, der ved EU-valget i 2014 var størst på øen, røg langt ned ad listen. Det er de markante resultater fra søndagens valg til Europarlamentet.

Ifølge de tal, der var meldt ind til KMD mandag morgen, blev der ved valget afgivet 9634 stemmer på Mors, hvilket svarer til, at godt seks ud af ti stemmeberettigede morsingboer stemte.

Hele 4051 vælgere stemte på Venstre, hvilket svarer til 42,6 procent af stemmerne på Mors. Ved EU-valget i 2014 fik partiet 1947 stemmer. Det svarede dengang til 23,3 procent af stemmerne.

Med 42,6 procent ligger Venstre suverænt i toppen på den lokale top 10-liste. Næste på listen er Socialdemokratiet, der fik 2287 stemmer, svarende til 24,0 procent. Det er en fremgang på 3,7 procent i forhold til seneste EU-valg.

Langt nede, men stadig på en tredjeplads, kommer Dansk Folkeparti, der denne gang måtte nøjes med 10,1 procent, mod hele 31,1 procent ved valget i 2014. Dengang fik partiet 2605 stemmer. I år blev det kun til 958.

Dansk Folkeparti har i år måttet klare sig uden stemmeslugeren Morten Messerschmidt, der i stedet opstiller til Folketinget. Han trak ved seneste EU-valg hele 465.758 personlige stemmer fra hele landet.

I år har Venstre til gengæld en populær profil på listen, nemlig Søren Gade. Partifællen Hans Ejner Bertelsen, borgmester i Morsø Kommune, er overbevist om, at det har haft en effekt for valgets udfald.

- De mennesker, jeg har snakket med, der kom ind fra valgstederne, de sagde alle, at bunken med Søren Gades stemmer var stor. Så jeg tror bestemt at han får et rigtig godt valg på Mors, siger Hans Ejner Bertelsen (V). Han fortsætter:

- Det glæder mig, for jeg tror, at Søren Gade vil være en god repræsentant for Danmark og for vores område. Han har jo haft opstilling i Nordjylland, så jeg er sikker på, at han vil huske hvorfra han blev valgt.

Borgmesteren er ikke alene glad for at få Søren Gade valgt ind, men også over de mange stemmer, han tilsyneladende har trukket til partiet:

- Det er jo en opmuntring i en valgkamp, hvor meningsmålingerne ikke rigtig er med Venstre, at vi så ser, at vi kan blive Danmarks største parti når vi snakker europapolitik. Det er dejligt at gå videre ud i en valgkamp med, siger han.

De øvrige partier og lister fik følgende antal stemmer på Mors: SF, 740, Radikale Venstre, 432, Folkebevægelsen mod EU, 295, Det Konservative Folkeparti, 277, Enhedslisten, 238, Liberal Alliance, 120, og Alternativet 118.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.