Morten Helveg dumper Europol-aftale og kræver ny afstemning

En ny folkeafstemning er eneste løsning, siger Morten Helveg Petersen (R), som er bekymret for alternativet.

Ritzau
Europol Foto: Scanpix/Lex Van Lieshout
Udland 16. november 2016 15:46 - Opdateret 16. november 2016 15:48

Danmark skal have en ny folkeafstemning om fuld deltagelse i politisamarbejdet Europol. Ellers er danskerne ikke ordentligt sikret.

Det siger EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen (R), der som det eneste danske parlamentsmedlem sidder med til forhandlingerne om en aftale om Europol.

Han er langt fra tilfreds med den aftale, som udenrigsminister Kristian Jensen (V) håber at få forhandlet på plads om et par uger.

- Jeg er bekymret. Det bliver et Europol på 50 procent af, hvad vi kunne have fået, siger Morten Helveg Petersen.

Regeringen kastede for en måned siden håndklædet i ringen med henblik på en parallelaftale, der fortsat kunne sikre Danmark fuld og hel deltagelse i Europol-samarbejdet.

Man gik efter et såkaldt Europol "light", der fortsat ville sikre Danmark deltagelse i det europæiske politisamarbejde, men på et noget mere indskrænket niveau.

Men det er slet ikke godt nok, mener Morten Helveg Petersen.

- Jeg er bekymret for aftalen i forhold til det helt operative - om vi får adgang på samme vilkår i baserne.

Selv om den nye aftale fortsat vil sikre det danske politi adgang til Europols fælles databaser, frygter EU-politikeren, at det ikke kommer til at ske på lige fod med de andre medlemslande.

Desuden fremhæver Morten Helveg Petersen, at Danmark under ingen omstændigheder kommer til at deltage i beslutningerne om Europols prioriteter.

- Vi kommer ikke til at sidde med ved bordet og beslutte, om det er bandekriminalitet, menneskesmugling, narko eller antiterror, vi skal fokusere på, siger han.

På den baggrund mener han, at Danmarks sikkerhed bliver forværret med regeringens Europol "light"-aftale, og at den eneste løsning er en ny folkeafstemning.

- Den bedste løsning for Danmark er at få en folkeafstemning, siger Morten Helveg Petersen.

Morten Løkkegaard, der sidder i EU-Parlamentet for Venstre, mener, at det er alt for tidligt at begynde at snakke om valg, når resultatet ikke foreligger endnu.

- Vi er i en forhandlingsfase, der ikke er afsluttet, og derfor er det for tidligt at snakke om alternativer, når man ikke kender resultatet, siger han.

- Jeg kan godt forstå bekymringen. Den er vi mange, der deler. Vi må tage den med ro og give forhandlerne lidt manøvrerum.

Morten Løkkegaard afviser at svare på, hvor hans smertegrænse går i forhold til, hvor indskrænket en Europol-aftale skal være, før han vil overveje endnu en folkeafstemning.

- Det ville være ren spekulation, siger han.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...