Morten Østergaard vil luge ud i uddannelses-jungle

De unge skal have færre valgmuligheder på studievalgs-hylderne, siger uddannelsesministeren.

Morten Østergaard vil luge ud i uddannelses-jungle

Der er for mange forskellige uddannelser og studieretninger i Danmark.

Det siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R), som i et interview med Berlingske bebuder, at nogle af dem skal lukkes. Fremover skal man fokusere mere på kvalitet - og på, om uddannelserne er relevante for arbejdsgiverne, lyder det.

- Når der er næsten 1500 uddannelsesretninger inklusive kandidatuddannelser, stiller vi de unge over for et urimeligt valg, og vi stiller arbejdsgiverne, som skal ansætte dem bagefter, over for en urimelig opgave med at vurdere nuancerne og forskellene i uddannelsesretningerne, siger han til avisen.

- Det fører til en konklusion om, at vi har for mange uddannelser, og der er behov for, at vi rydder op og øger fokus på uddannelser af høj kaliber, tilføjer Morten Østergaard, som dog ikke vil pege på konkrete studieretninger, der skal lukkes.

Samtidigt langer uddannelsesministeren ud efter taxametersystemet, der beskyldes for at få universiteterne til at lokke studerende til for at skabe øget omsætning.

Jens Oddershede, som er rektor på Syddansk Universitet og formand for rektorkollegiet på universiteterne, kalder kritikken fra uddannelsesministeren for "urimelig".

Han siger, at universiteterne har ønsket at give flere en uddannelse, fordi samfundet og skiftende ministre har ønsket det, lyder det.

Dansk Erhverv har foreslået at ændre taxametersystemet, så man belønner de universiteter, der uddanner til lav ledighed og høje lønninger. I dag får universiteterne penge for hver studerende, der gennemfører studiet.

Meldingen fra Morten Østergaard om, at feltet af uddannelser i Danmark skal mindskes, kommer forud for forårets reform af de videregående uddannelser.

På Christiansborg advarer Enhedslisten om, at man fokuserer for meget på erhvervslivets behov, skriver Berlingske. Venstre er derimod positive over for meldingen fra regeringen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.