Mosen vakt til live

Frivillige demonstrerer på en humoristisk måde, hvordan arbejdet med at producere tørv foregik

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

MOSEBY:På forhånd havde Moselauget frygtet, at publikum ville svigte på grund af det flotte sommervejr, men tværtimod.

Der kom nemlig omkring 120 interesserede, da der onsdag aften var levendegørelse af arbejdet med tørveproduktion i Koldmosen.

Lis Jensen og Niels Jørgen Christensen spiller det mundhuggende ægtepar. Han vil hellere hjælpe nabokonen, for hun serverer øl, i stedet for at bestille noget hjemme hos lillemor, der har forbudt de gyldne dråber.

Daværende boghandler i Pandrup, Verner Nørgaard, fortæller undervejs om tiden med tørveproduktion og en lang række frivillige sørger for at synliggøre historien.

Mange turister

Størstedelen af de fremmødte denne onsdag aften var turister, men også beboere fra et plejecenter i Aabybro var blandt tilskuerne og flere af dem har selv taget del i arbejdet i mosen.

I forbindelse med seancen viser et arbejdssjak, hvordan man presser tørvene, og det går heller ikke stille for sig. De har også deres småskænderier blandt andet omkring størrelsen og prisen på tørvene.

Mens mændene tog sig af arbejdet med de mere fysisk krævende opgaver, var det kvinder og børn, der agerede tørverejsere, det vil sige, at det var dem, der sørgede for at lægge tørvestykkerne til tørre og vende dem efter nogle dage.

Igen i år er det Lis Jensen og Ruth Kristensen, der står for den del af arbejdet og de har fået kyndig oplæring i arbejdet af 88-årige Marie Christensen fra Moseby. Hendes far lavede tørv og selv begyndte hun at arbejde i mosen som 11-årig.

I mosen om sommeren

Da hun var blevet konfirmeret, arbejdede hun i mosen om sommeren og om vinteren havde hun plads i huset forskellige steder. Som 20-årig blev hun gift med Ejnar Christensen, som også fabrikerede tørv og Marie Christensen fortsatte arbejdet i mosen indtil 1963.

Og selv om det efterhånden er mange år siden, at den sidste produktion fandt sted, er det stadig relevant at vække historien til live, mener Moselauget.

- Set i lyset af at tørveproduktion har været så stor en del af beskæftigelsen her i området og af egnens historie, synes jeg, det er vigtigt at fortælle historien. Og vi står jo i en rigtig tørvemose, så er det er meget autentisk, siger formand for Moselaugets bestyrelse, Leo Kristensen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden