Udland

Moskva: Fly-nedskydning ikke planlagt

Rusland siger i erklæring, at Syrien ikke havde planlagt nedskydning af tyrkisk fly.

Moskva: Fly-nedskydning ikke planlagt

Rusland siger, at det syriske luftforsvars nedskydning af et tyrkisk fly ikke var en provokation og ikke var en planlagt handling fra regimets side.

- Vi mener, at det er vigtigt at understrege, at det, der skete, ikke skal ses som en provokation eller en planlagt handling, siger det russiske udenrigsministerium i en erklæring.

Udmeldingen fra Moskva kommer efter, at Nato-landenes ambassadører havde fordømt den syriske nedskydning af det tyrkiske jagerfly fredag som "uacceptabelt."

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Fogh og Tyrkiets 27 Nato-partnere undgik i deres fordømmelse omhyggeligt at antyde et militært svar.

- Vi forventer bestemt, at der ikke vil ske noget lignende igen. Hvis der skulle ske noget, vil de allierede bevare deres opmærksomhed på udviklingen, følge situationen nøje og - om nødvendigt - konsultere hinanden og diskutere, hvad andet der kan gøres, siger Fogh.

Nato betegner nedskydningen som "endnu et eksempel på de syriske myndigheders manglende respekt for internationale normer, fred, sikkerhed og menneskeliv".

Men Fogh understreger, at det ikke har været drøftet at anvende Washington-traktatens artikel fem - den såkaldte musketered - der siger, at et angreb på ét medlemsland betragtes som et angreb på alle.

Nedskydningen skete uden forudgående varsel, og Tyrkiet har advaret om, at det vil behandle enhver syrisk militærenhed, der nærmer sig grænsen, som en trussel og et militært mål.

Tyrkiets premierminister, Tayyip Erdogan, fremsatte tirsdag advarslen i parlamentet i Ankara.

Tyrkiet har også afvist Syriens forklaring om, at dets forsvar ikke havde nogen anden mulighed end at beskyde det tyrkiske F-4-jagerfly, da det fløj over syrisk farvand, tæt på kysten fredag.

Tyrkiet kalder nedskydningen en "aggressiv handling". Ifølge Tyrkiet var der tale om et ubevæbnet rekognosceringsfly, der overfløj internationalt farvand.

/ritzau/AFP