Udland

Mosul-familier genforenes med grin og gråd ved lejrhegn

Tusindvis af irakere er nået til flygtningelejre nær Mosul. Mange ser deres familie for første gang i 2,5 år.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

KHAZER flygtningelejr Foto: Free/FN's Fødevareprogram

Gennem et hegn med pigtråd på toppen rækker mænd og kvinder armene igennem. De rækker ud efter deres forældre, børn, søstre og brødre efter at have været adskilt i årevis.

Scenen er fra en af de flygtningelejre, der er blevet oprettet i en halvbue rundt om den irakiske storby Mosul. Militæret forsøger at drive Islamisk Stat ud af byen, og det har givet flere tusinde mennesker mulighed for at flygte.

Mange af dem har været adskilt fra deres familier, siden Islamisk Stat (IS) indtog byen for godt to år siden. Nu genforenes de i blandt andet Khazer-lejren.

Det fortæller Inger Marie Vennize, der er kommunikationschef for FN's fødevareprogram i Irak.

- Familie og venner og bekendte, som er flygtet, dengang IS besatte den del af landet i juni 2014, har boet uden for Mosul i to et halvt år.

- Når de oplever, at deres familiemedlemmer kommer til lejren, er der en masse genforeningsscener. Dem, der er kommet ind i lejren, må ikke gå ud eller få besøg. Så disse mennesker kysser og forsøger at kramme gennem et hegn med pigtrådstop. De griner og græder på samme tid, siger hun.

Inger Marie Vennize besøgte lejren fredag. Den har givet ly til flere tusinde mennesker, der har forladt deres hjem, efter at en offensiv mod byen blev indledt 17. oktober.

- En familie ved et hegn kan nemt være 10-20 stykker på hver sin side af hegnet, og de har mange historier, siger hun.

- En ældre mand har måske ikke set sit yngste barnebarn før nu eller kan ikke kende et af de andre børnebørn, fordi han sidst så det som treårigt, og nu er det fem et halvt.

De mange mennesker er strømmet fra Mosul-forstæder, som i løbet af de seneste dage er blevet erobret af Iraks militær i det østlige opland til storbyen.

FN's fødevareprogram hjælper i lejrene ved først at uddele såkaldte nødkasser med dåsemad, tørret frugt og kiks. Det kan en familie overleve på i tre dage.

Få dage senere ankommer lastbiler med fødevarer som ris, bulgur, kikærter, salt, sukker og olie. Det skal give mulighederne for selv at lave mad i lejrene.

FN-lagrene er placeret i den kurdiske by Erbil, der ligger 85 kilometer fra Mosul. Her regner man med at kunne give fødevarehjælp til en million irakere fra Mosul.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.