Udland

Mubarak frigives - men kun delvist

Egyptens afsatte præsident skal frigives fra varetægtsfængsel i drabssag, men han er fortsat tilbageholdt.

Mubarak frigives - men kun delvist

En egyptisk domstol bestemte mandag, at landets afsatte præsident Hosni Mubarak skal frigives i forbindelse med drabsanklager mod ham. Men han forbliver varetægtsfængslet på grund andre anklager mod ham, rapporterer statslige medier i Kairo.

Kairos appeldomstol gav ordre til at løslade Mubarak, da det højst er tilladt at holde en person varetægtsfængslet i to år uden retssag og dom.

Men nyere anklager om skattesvindel og andre lovovertrædelser betyder, at eks-præsidenten skal forblive i fængslet.

Mubarak fik i weekenden indledt en ny retssag, efter at han har anket en dom på livsvarigt fængsel for medvirken til drab,

En dommer ved en appelinstans beordrede ved et kaotisk retsmøde lørdag hele appelsagen flyttet til en anden domstol.

Dommer Mustafa Hassan Abdullah meddelte sin beslutning, da ankesagen lørdag blev indledt mod den 84-årige ekspræsident i Kairo.

Han sagde, at han overførte sagen til en appelret, som vil sende sagen videre til en ny behandling, så den næsten er tilbage, hvor den begyndte.

Under retsmødet råbte og skreg mange ophidsede tilhørere, deriblandt borgerrettighedsadvokater, slagord som "folket ønsker at se præsidenten henrettet".

Flere af advokaterne siger, at dommeren er partisk og holder med det tidligere regime.

Mubarak og de andre tiltalte er blandt andet dømt for at have givet ordre til drab på demonstranter under det arabiske forår i 2011, da omkring 850 mennesker blev dræbt under protester og uroligheder.

Den oprindelige retssag mod Mubarak i 2011 var til tider farceagtig og præget af en noget usammenhængende bevisførelse.

Men sagen mod Mubarak var historisk for Egypten og hele Mellemøsten, hvor tidligere magthavere sjældent har skullet stå til regnskab for deres gerninger.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.