Udland

Mugabe i FN: Gaddafis død et tab for Afrika

En af Gaddafis banemænd blev bortført og torteret til døde af den afdøde leders tilhængere.

Mugabe i FN: Gaddafis død et tab for Afrika

Zimbabwes aldrende præsident, Robert Mugabe, siger i en FN-tale, at Muammar Gaddafis død var et tragisk tab for Afrika, og den tidligere libyske leder døde en lige så tragisk død som den amerikanske ambassadør i Libyen, Christopher Stevens.

Den 88-årige Mugabe talte med fast stemme, men snublede til tider over ordene, da han i FN-hovedkvarteret i New York onsdag beskyldte USA for at "have travlt med at få olie ud af Irak" ved invasionen af landet i 2003, mens der fejlagtigt blev henvist til ødelæggelsesvåben.

Samtidig kritiserede Mugabe FN's Sikkerhedsråd for at have ladet sig "misbruge" sidste år ved at gå med til en militær intervention for at beskytte civile i Libyen.

I et ironisk indslag fordømte Mugabe, som har styret Zimbabwe siden 1980, drabet på Stevens og tre andre amerikanere i Benghazi den 11. september. Men han bad derpå USA om at fordømme det "barbariske drab på Gaddafi."

- Gaddafi? Det var et tab. Et tragisk tab for Afrika.

Mens Mugabe talte, kom der flere medierapporter om, at en af de mænd, som var med til at trække Gaddafi frem fra et drænrør sidste år, er blevet bortført, torteret og dræbt af Gaddafi-tilhængere.

Liget af Gaddafis banemand, Omran Ben Shaaban, er blevet fløjet tilbage til Libyen i et privatfly fra Frankrig, hvor han var blevet indlagt på et hospital til behandling.

Den 22-årige, som får en heltebegravelse i Libyen, blev sammen med tre venner bortført af Gaddafi-loyalister i juli.

Han blev skudt to gange og lammet fra livet og ned, og han var kun "skind og ben", da Libyens præsident, Mohammed el-Megarif, fik ham frigivet i denne måned. Han var blevet snittet med barberblade, og han var blevet slået meget. Han døde tirsdag.

Efter Gaddafis fald er en række uafhængige militser dukket op i Libyen, hvor der er udbredt lovløshed, hvilket blev understreget ved det nylige drab på USA's ambassadør og tre andre amerikanere.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.