Udland

Muhammed-film udløser uro i over 30 lande

Vrede over "Innocence of Muslims" tiltager i Pakistan og flere andre lande. Franske tegninger skaber også uro.

Muhammed-film udløser uro i over 30 lande

Tusindvis af pakistanere udkæmpede torsdag hårde gadekampe med politistyrker, der skød med skarpt og brugte tåregas, mens vreden tog til mange steder i den muslimske verden over den omstridte amerikanskproducerede film om profeten Muhammed.

Omkring 50 mennesker blev såret, da politiet i Pakistan gik mod tusindvis af demonstranter for at opløse deres aktion.

I Islamabad var over 5000 på gaden med flag, der viste, at de støtter islamistiske grupper. Mange af demonstranterne var bevæbnet med køller og havde retning mod Islamabads velbevogtede ambassadekvarter.

Filmen har udløst protester i mindst 20 forskellige lande, og mindst 30 mennesker er blevet dræbt under voldelige sammenstød, der er relateret til uroen.

Tusindvis af muslimer demonstrerede i den nigerianske by Zaria, hvor de brændte israelske og amerikanske flag, og råbte slagord om "Død over Amerika", og Død over Israel."

I den afghanske hovedstad, Kabul, protesterede hundreder mod Frankrig, ligesom der var samlet en stor, aktionerende folkemængde uden for den franske ambassade i Irans hovedstad, Teheran.

Deres protester var rettet mod det satiriske franske ugemagasin Charlie Hebdo, som onsdag bragte nye karikaturtegninger af profeten Muhammed.

I Egypten kræver det indflydelsesrige Muslimske Broderskab, at Frankrigs regering griber ind over for Charlie Hebdo.

Den kontroversielle Muhammed-film synes at få et retligt efterspil, da en kvindelig skuespiller fra amatørfilmen føler sig så snydt af manden bag produktionen, at hun vil have ham dømt for bedrageri og bagvaskelse.

Cindy Lee Garcia troede, at hun skulle medvirke i et uskyldigt ørkeneventyr om Egypten, men i stedet fik hun en rolle i den film, der har skabt protester over hele kloden og krævet flere dødsfald.

Hun ønsker at få filmen fjernet fra YouTube. Derfor har hun også sagsøgt både videotjenesten og dens ejer, Google, fordi hun mener, at hendes privatliv er blevet krænket, og at hendes liv er i fare.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.