Udland

Mulig Arafat-forgiftning kan ende i Haag

Palæstinenserne vil have Den Internationale Straffedomstol til at behandle sagen, hvis Arafat blev forgiftet.

Mulig Arafat-forgiftning kan ende i Haag

Hvis det bliver bevist, at den afdøde palæstinenserleder Yasser Arafat døde af forgiftning, kan sagen meget vel ende for Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag.

Det siger Tawfiq Tirawi, der er leder af det palæstinensiske undersøgelsesudvalg, der gransker omstændighederne omkring Arafats død.

- Hvis det bevises, at Arafat blev forgiftet, vil vi gå til den internationale domstol, siger Tirawi på en pressekonference, få timer efter at udenlandske eksperter havde åbnet Arafats grav for at udtage prøver af hans jordiske rester.

Det er Arafats enke, Suha Arafat, der har ønsket at få gravet den tidligere leder op for at få fastslået, om han blev slået ihjel ved hjælp af gift, som det påstås fra flere sider.

Åbningen af graven finder sted to dage inden, at den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, beder FN's Generalforsamling om at opgradere Palæstinas FN-status ved en afstemning torsdag.

Afstemningen ventes at ende med et overbevisende ja, som vil betyde, at Palæstina får observatørstatus som ikkemedlem på linje med den status, Vatikanet har.

Palæstinenserne bliver ikke anerkendt som FN-medlemsland, men får en række rettigheder og i et vist omfang adgang til FN's underorganisationer.

Derpå kan de anmode om at blive tilsluttet Rom-statutten, der er det juridiske fundament for domstolen, og først derefter kan palæstinenserne få mulighed for at indbringe sager for ICC.

- Det vil blive den første sag for Palæstina efter at have fået status som ikkemedlemsstat ved FN, siger Tawfiq Tirawi.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.