EMNER

Mulighed for langvarigt aktiefald

Da ak­tie­mar­ke­det åb­ne­de i går, faldt de dan­ske ak­ti­er med tre pro­cent in­den ­for de før­ste ti mi­nut­ter, hvil­ket sva­re­de til, at in­ves­to­rer­ne mis­te­de om­kring 50 mil­li­ar­der kro­ner.

Da ak­tie­mar­ke­det åb­ne­de i går, faldt de dan­ske ak­ti­er med tre pro­cent in­den ­for de før­ste ti mi­nut­ter, hvil­ket sva­re­de til, at in­ves­to­rer­ne mis­te­de om­kring 50 mil­li­ar­der kro­ner.

NORDJYLLAND:Det gjorde hjerteskærende ondt på de danske investorer, da aktiemarkedet åbnede i går morges. Med et fald på tre procent blandt de danske aktier mistede investorerne 50 milliarder kroner alene på de første 10 minutters aktiehandel. Aktiedykket begyndte i sidste uge, hvor det danske C20-indeks faldt med syv procent på under en uge. Udmeldingerne har siden da flydt i den lind strøm ud fra bankernes kommunikationsafdelinger. - Det er kun en kortvarig midlertidig korrektion, ro på, lyder de fleste vurderinger. Den konklusion er AktieUgebrevet ikke helt enig i. Ifølge brevet kan toppen godt være nået. - Der tale om nogle meget negative signaler, og hvis det fortsætter sådan, kan bankerne næppe fastholde deres beroligende udmeldinger om, at aktiekorrektionen bliver kortvarig, og at økonomien er i fin form skriver AktieUgebrevet. Som nogle af de negative faktorer, der spiller ind, nævner AktieUgebrevet, at ordreindgangen af varige goder viste er dyk på hele 7,8 procent i januar mod analytikernes forventning på minus tre procent. Ordreindgangen af kapitalgoder, som er en indikator for erhvervslivets investeringer, styrtdykkede med seks procent eksklusive militærudstyr og flymateriel. Salget af nye boliger dykkede med 15 procent, hvor økonomerne havde forventet et fald på tre procent. Endelig dykkede aktiviteten i byggeriet med 0,8 procent mod et forventet fald på 0,4 procent. Derfor mener ugebrevet, at meget tyder på, at korrektionen bliver mindst lige så stor som i maj. Risikerer tvangssalg - Mange investorer vil være motiverede til at sikre hvad der måtte være tilbage af de seneste otte måneders gevinster. Og mange private investorer risikerer snart tvangssalg af deres aktier, fordi de har investeret for lånte penge, og bankerne vil snart kræve mere sikkerhed, skriver AktieUgebrevet. Ugebrevets vurderinger stemmer dog ikke overens med Spar Nord Banks kig i krystalkuglen. - Vi mener ikke på nuværende tidspunkt, at der er belæg for, at det her får en makroøkonomisk betydning, og vi fastholder vores forventninger om, at den globale vækst på sigt er i fremgang. Det er dog klart, at vi de næste tre-fire måneder vil se et marked med op og nedture, der måske vil falde med op til fem procent, fortæller Peter Møller, aktiechef ved Spar Nord Bank. - Altså, hvis man tager de meget negative briller på, så kan markedet falde op til 12 procent, men det er worst case scenario, og det arbejder vi ikke med, siger han. C20-indekset sluttede i går 2,1 procent lavere fra kurs 455 til 445. Ud af de 200 børsnoterede selskaber endte 148 i minus, 35 var uændrede og kun 17 sluttede i plus. Blandt de største fald på C20-indekset var D/S Torm med et minus på 4,3 procent og FLSmidth med et fald på 3,9. Mandagens aktiefald kom som reaktion på nedturen i asien. Her dykkede markederne to-tre procent mandag foranlediget af en skuffende forbrugertillidsrapport fra USA i fredags.