Naturvidenskab

Multimillionær vil sende ægtepar til Mars

Verdens første rumturist vil sende ægtepar på bemandet mission til den røde planet i 2018

Rigmand vil sende ægtepar til Mars i 2018. Foto: Colourbox

Rigmand vil sende ægtepar til Mars i 2018. Foto: Colourbox

USA:Den stenrige amerikaner og rumturist Dennis Tito planlægger en banebrydende rummission inden for ganske få år.

Multimillionæren er primus motor på et projekt, der har som mål at sende en mand og en kvinde mod Mars i 501 dage - den første bemandede rummission mod den røde planet.

Missionen forventes at koste mellem én og to milliarder dollar og skal finansieres af private donorer og sponsorater.

Planen er, at det bemandede rumfartøj skal kredse rundt om Mars med en afstand på 241 kilometer til planeten, inden rumfærgen igen vender tilbage til Jorden. Ingen skal altså sætte sine fødder på planeten.

Det vil tage 228 dage at nå Mars, og pladsen i rumfartøjet er trang. Kun 17 kubikmeter kan de to mennesker bevæge sit rundt på. Derfor foretrækker man et ægtepar, som kan leve sammen i isolation i så lang en periode.

En kamp mod uret

72-årige Dennis Tito, som i 2001 betalte 20 millioner dollar for en tur til Den Internationale Rumstation, der kredser rundt om kloden, kaster de første millioner i projektet. Han var verdens første rumturist.

Men det bliver en kamp mod uret. Takket være et sjældent astronomisk fænomen, hvor flere planeter ligger på linje, er det muligt at sende et rumfartøj i kredsløb om Mars allerede 5. januar 2018. Næste chance bliver først i 2031.

Flyveklar i 2017

I øjeblikket råder USA ikke over rumfartøjer, der kan transportere mennesker ud i rummet. Men flere er under udvikling og forventes at være flyveklar i 2017.

Dennis Tito vil gerne være den første til at sende mennesker mod Mars. Andre rumentusiaster arbejder også på at realisere idéen.

- Hvis vi ikke når det i 2018, så får vi noget konkurrence i 2031, lyder det fra multimillionæren.

- Til den tid vil der også være mange andre, der vil forsøge at høste denne lavthængende frugt. Og det er virkelig en lavthængende frugt, tilføjer han.

Robotter er allerede på Mars

Det amerikanske rumagentur har som mål at kunne sende en bemandet rumfærge til Mars i løbet af 2030’erne.

Nasa har allerede sendt robotter til den røde planet - blandt andet Curiosity, som satte sine metalhjul på Mars’ overflade i august sidste år.

Dennis Titos non-profit-projekt starter derimod helt fra bunden - uden et rumfartøj eller milliarder af kroner til finansiering.

Realistisk at gennemføre rejse

Men den rumglade pengemands mission er stadig ”opnåelig”, understreger Taber MacCallum, som er teknisk chef for Titos Mars-projekt.

- Eksperter har vurderet risici og den stramme tidsplan. De har fastslået, at vi blot mangler, at de eksisterende teknologier og systemer bliver integreret, testet og gjort klar til flyvning, siger MacCallum ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst