Udland

Mus og salamandere lander efter russisk rummission

Rusland drømmer om at komme til Mars. En del af projektet involverer en række dyr og planter.

Mus og salamandere lander efter russisk rummission

En russisk rumkapsel med 45 mus, 15 salamandere og en flok andre små dyr er tilbage på jorden efter en måneds mission i rummet.

Rumkapslen skal ifølge russiske forskere have indsamlet data, som de håber vil bane vejen for en bemandet flyvning til Mars.

Folkene bag opsendingen siger, at rumfartøjet søndag landede blidt ved hjælp af et særligt faldskærmssystem i Orenburg-regionen, der ligger omtrent 1200 kilometer sydøst for hovedstaden Moskva.

Ud over mus og salamandere transporterede kapslen også snegle og ørkenrotter samt diverse planter og mikroflora. Hvor mange af dyrene, der overlevede rumrejsen, er ikke oplyst.

Institutlederen ved rumforskningscentret sagde i forbindelse med opsendelsen i april, at projektet var rettet mod at bestemme, hvordan kroppen tilpasser sig vægtløshed og kan overleve såkaldte "udvidede flyvninger".

Undersøgelserne har således primært fokuseret på, hvordan vægtløshed påvirker skelet og nervesystem samt muskler og hjerte, skriver nyhedsbureauet AFP.

Et forskningslaboratorium har været oprettet i nærheden af, ​​hvor kapslen landede, så forskerne hurtigst muligt kunne teste dyrenes reaktion på rejsen og deres tilbagevenden til Jorden.

Rusland har længe arbejdet med henblik på at komme til Mars.

Mere præcist har den store nation taget sigte på, at man i 2030 vil påbegynde udarbejdelsen af en base på Månen, hvorfra rumfartøjer kan lette med sigte på Mars.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.