Musik af en anden verden

Skagen er vel mest kendt for sit smukke lys, men byen kan også byde på helt unikke lyde

Jakob Frey Ahrentzen og Mette Nielsen
Onsdag, torsdag og fredag er gået med at sætte op og lave lydprøve i den gamle kunsthal TAVI ved havnen.
Skagen 1. september 2017 08:00

SKAGEN: Vi slentrer en tur hen ad stranden foran Klitgården - eller Kongevillaen, som den kaldes heroppe, en mere eller mindre solbeskinnet middag.

I sine bare fødder betræder Laila Skovmand strandens mange sten, og fortæller, at netop her gik hun for to år siden og fik en ide.

En ide til en lyd. En lyd, der nu er implementeret i en af verdens mest specielle koncerter. En koncert, som foregår under vand, og som fredag og lørdag aften bliver opført i Skagen.

Derfor er Laila Skovmand sammen med resten af performancegruppen Between Music igen på toppen af Danmark, hvor de de sidste par dage har gjort klar. Blandt andet ved at fylde fem store kar med kropsvarmt vand, så hele installationen vejer små 12 tons. Og ja - musikerne opfører koncerten nede i de store kar.

Skabertrang og idérigdom

Men tilbage til stranden.

- Jeg var her på Klitgården tilbage i 2015, hvor jeg var ved at færdiggøre musikken til verdenspremieren på "Aquasonic", som blev spillet i Rotterdam 2016. Og jeg var faldet over dette fantastiske hus, hvor så mange andre kunstnere og forskere og forfattere også opholder sig. Så det er et sted, som inspirerer til skabertrang og idérigdom. Det jeg ville var at finde lyde og inspiration til at lave dette vandværk færdigt, siger Laila Skovmand med et smil, og fortsætter:

- Konkret gik jeg langs stranden. Først gik jeg på de store sten, som så blev mindre og mindre, og når jeg gik i dem, kunne jeg høre, at lyden ændrede sig markant. Og den lyd ville jeg bruge, så vi begyndte at eksperimentere indtil vi havde den rette mængde og størrelse sten. Og nu har trommeslageren en skål med små sten, han slår en hammer ned i, og så kommer den lyd frem.

Skulle opfinde instrumenterne

Netop det med at eksperimentere sig frem har været gennemgribende de sidste 10 år. For hvordan får man sådan et projekt til at lykkes?

Udfordringerne har været enorme. Researcharbejdet særdeles omfattende og har inkluderet højt specialiserede eksperter fra hele verden. Lige fra fridykkere og yogainstruktører, der kunne lære musikerne de vejrtrækningsteknikker, der gør dem i stand til at arbejde koncentreret under vand, til instrumentmagere, der kunne opfinde musikinstrumenter, som kunne tåle, betjenes og lyde godt under vand.

- Det at få instrumenterne til at kunne lave de rigtige lyde under vandet har været en lang og spændende proces, og de er alle specialbygget - for lyde opfører sig helt, helt anderledes under vandet end i luften, fortæller Robert Karlsson, som udover at være en del af Between Music også er iværksættende leder, mens han viser nogle af de spændende instrumenter frem.

"Rotacordaen" er et roterende strengeinstrument, som er inspireret af det gamle instrument drejelire, og der er også en "Chrystallophon", som kan beskrives som en slags glasharmonika.

Den er udviklet i samarbejde med den amerikanske instrumentbygger Andy Cavatorta. Dertil ser vi en violin bygget i kulfiber, som er skabt af det tyske violinbyggerfirma Mezzo-forte.

Kunst ud i landet

Inden tvivl om, at det er et unikt projekt vi står overfor. Et projekt, som også får opmærksomhed fra resten af verden. Således sender den fremtidige tour-plan Between Music til både Skotland, Litauen og Australien, men for Laila Skovmand er det vigtigt at få kunsten ud til også de mindre byer.

- Det har altid været vigtigt for mig, at kunsten ikke kun kan opleves i de store byer, men kommer ud i hele landet. Jeg er selv opvokset i en lille by, og for mig er kunsten - udover dejlig underholdning - også en måde man kan spejle sig selv i. Det er noget af det, som jeg synes kunst kan, og derfor er det et hjertebarn at få den ud alle steder.

Udover Laila Skovmand og Robert Karlsson består Between Music af den aalborgensiske trommeslager Morten Poulsen, Nanna Bech og Dea Maria Kjeldsen.

Koncerten Aquasonic varer 50 minutter og bliver opført på TAVI nede ved havnen. Hvor man i forvejen er tæt på vandet...

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...