Redningsvæsen

Musik skal afløse lyden af sirener

Musik i højtalerne og mindre støj skal gøre køreturen til sygehuset mere behagelig for patienten

Overlæge på Aalborg Sygehus, Per Thorgaard, er en af initiativtagerne til projektet, der skal gøre det mindre stressende for patienterne at blive kørt til sygehuset med ambulance.

Overlæge på Aalborg Sygehus, Per Thorgaard, er en af initiativtagerne til projektet, der skal gøre det mindre stressende for patienterne at blive kørt til sygehuset med ambulance.

NORDJYLLAND:Støj stresser. Og når det støjer i en ambulance kan det være direkte skadeligt for patienten. Derfor har Aalborg Sygehus og Falck i Nordjylland det seneste halvandet år arbejdet på et projekt, der skal sænke støjniveauet i ambulancerne. – Vi skal få patienterne til at føle sig mere trygge og afslappede under udrykningen, så de ikke bliver stressede og angste, for det kan i værste fald være med til at forværre sygdommen, fortæller overlæge på Aalborg Sygehus Per Thorgaard og tilføjer: – Vi har erfaret, at patienterne bliver mere stressede af at høre ambulancens sirene, smækken med døre og elektroniske stemmer fra vores udstyr. De stressfaktorer vil vi gerne minimere. For at gøre køreturen mere afslappende for patienten er det derfor blandt andet planen at montere specielle højtalere i bårerummet. Højtalerne skal frasortere støj og samtidig sende beroligende musik ud i rummet. – Efter interview med patienter har vi desuden erfaret, at mens sirenelyden stresser, så beroliger det at blive talt til af falckredderne. Derfor skal folkene i ambulancen som en del af forsøget fremover henvende sig til patienterne på en bestemt måde, forklarer overlægen. Da der på nuværende tidspunkt er tale om et forsøg, er det i første omgang meningen, at kun to ambulancer skal gøres mindre støjende. Per Thorgaard forventer, at de to ambulancer bliver sat ind til efteråret.