Musikalsk, veloplagt og altid god for en frisk bemærkning

I lørdags fyldte Hans Ole Kalhøj 50 år, selv om ingen skulle tro det - forretningen fejrede ham også

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Der kan være rygende travlt i forretningen - men der er aldrig så travlt, at der ikke er tid til at få sig en lille sludder med kunderne. Dét er en del af fornøjelsen ved at have sin egen ´forretning. Foto: Martin Damgård.

Han er formand for Sæby Handelsstandsforening, indehaver af forretningen "Kalhøj" i Vestergade 25 i Sæby - og formand for Sæby Handelstandsforening.

Han hedder Hans Ole Kalhøj - og han fyldte 50 år den 24. september.

- Tæl kun de lyse timer - og tro altid på det bedste i folk - indtil det modsatte er bevist - det er forretningsmanden motto.

Selvstændighed i generne

Kalhøj er en vaskeægte Sæby-dreng, der er født i Sæby i 1966.

- Mine forældre var også selvstændige. De købte Vaskeriet Neptun i 1958, og de udvidede det, så forretningen blev en udlejningsvirksomhed med udlejning til kroer og hoteller i hele området. De havde meget travlt, ikke mindst om sommeren, hvor ekstra mange duge, håndklæder, linned og sengetøj skulle vaskes, stryges og presses og leveres ud til kunderne. Og jeg var jo en del af det hele - og hjalp lidt til. Så jeg er flasket op med, at det er godt at have sit eget firma. Men det betyder også, at man skal være flittig, være midt i det hele og altid gå forrest. Det er en livsstil at være selvstændig, fortæller Hans Ole Kalhøj.

Praktisk anlagt

Skolegangen foregik først på Sæby Skole og siden på Frederikshavn Handelsskole, hvor resultatet var en handelseksamen.

- Jeg har altid været praktiske anlagt, og derfor var der ingen tvivl om, at jeg ville arbejde inden for handel. Som syv-årig præsterede jeg at hive min fars Lademanns Leksikon ned fra hylderne for at sælge dem til fem kr. pr. stk. i en bod ved vejen. Det var ikke videre populært, og min far nåede da også at stoppe mig, smiler Hans Ole Kalhøj.

Hans læretid i tøjbranchen startede allerede i 1984 og foregik i Engelsk Beklædningsmagasin, ejet af Tage Nielsen. I 1996 overtog Kalhøj selv forretningen, som han ejer den dag i dag.

Men først skulle han være soldat, så efter endt læretid tog Kalhøj et år til København i Den Kongelige Livgarde. Retur i Sæby året efter stod han for en anden herretøjsbutik i ni år.

Spændende, travle år

- I 1995 blev jeg gift med Gitte, og sammen har vi fået pigerne Amanda på 19 og Kathrine på 20 år.

Herefter fulgte en række meget travle og spændende år.

- Da jeg overtog forretningen i 1996, solgte den kun herretøj, men jeg startede med det samme en dameafdeling. Det var en ganske hård tid med både overtagelse af forretning og samtidig at få to små, skønne piger. Oven i det skiftede min kone - Gitte - også job fra apoteket til konsulent i et stort medicinalfirma. Og det betød masser af rejsedage for hende, så vi havde pludselig begge meget travlt. Men vi har vi haft det store held, at begge vores forældrepar boede i Sæby, så de kunne skiftes til at tage over, når arbejdstiden strakte sig - også i weekenderne. Så puslespillet gik op takket være deres hjælp, siger Hans Ole Kalhøj.

De skrå brædder ...

I de yngre år var han en meget aktiv medspiller i den dengang så populære vinterrevy CABARY, der hvert år - i ti år - spillede for fulde huse på Hotel Viking i 14 dage.

- Det var en fest at være med, og vi havde det hyle-morsomt. Dengang i 90’erne kunne man samle fulde huse - også på alle hverdagsaftener. Og de lokale tekstforfattere bidrog med masser af underholdende indslag til den hvert år så populære revy. Nogle gange hentede vi professionel instruktørassistance udefra. Der var et år, hvor vi bl.a. havde den kendte skuespiller Kirsten Norholt som instruktør. Hun var en fantastisk frisk pige, og det gav virkelig masser af omtale og masser af grin, husker Kalhøj.

Udøvende musiker

Samtidig var han også dengang musiker.

- Ja, jeg spillede klaver til et utal af fester. En overgang var Dybvad Kro mit andet hjem, hvor jeg spillede "suppe-steg og is-musik" på piano. Det var vældig hyggeligt, for så mødte jeg også masser af glade mennesker. Jeg spiller stadig og har et flygel derhjemme. Så når vi synger julesange, er det mig, der spiller, fortæller Kalhøj.

Musikken har givet ham en utrolig stor berøringsflade.

Man kender så mange ...

- Dét har været en kæmpe fordel i forbindelse med dette at drive forretning. Og her hos Kalhøj driver vi forretning fuldtime. Det giver masser af arbejde - ofte 60 timer eller mere om ugen. Tit har vi kun ganske lidt ferie. I mange år havde vi kun tid til én enkelt uges sommerferie. Og når vi så kom hjem fra dén uges sommerferie, var Gittes slogan hvert år: tak for en rigtig god sommerferie, Hans Ole. Vi ses til jul, afslører Hans Ole Kalhøj.

Han har imidlertid bestemt sig for, at lidt mere frihed er et af målene for fremtiden.

Selvstændig inden han var 30

- Gitte og jeg har altid sat os nogle mål - især ved lejligheder som runde fødselsdage. Ét af målene da vi var unge var, at jeg skulle blive selvstændig, inden jeg fyldte 30 år - og det blev jeg. Vi har også sat os nogle mål for fremtiden, men de bliver foreløbig mellem min kone og mig. Udover at drive forretningen "Kalhøj" er jeg jo for tiden også formand for Sæby Handelstandsforening, siger Kalhøj - der har 32 års erfaring i forretningslivet.

Nu er han så fyldt 50 - og selve fødselsdagsfesten blev holdt privat.

Men mange kiggede ind i åbningstiden i forretningen, hvor der vankede både tyrolermusik, fadøl og et lille glas til de, der foretrak noget andet.

Og livet - det går jo videre i hverdagen - heldigvis.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.