Danmark

Muskelmænd sprøjter sig med bakterier

Det er ren hasard, siger ekspert om bodybuilderes brug af illegale anabole steroider fra hjemmelaboratorier.

Muskelmænd sprøjter sig med bakterier

Når muskelfanatikere jager nålen med anabole steroider i låret for at vokse sig store, har de ingen anelse om, hvad de reelt sprøjter i kroppen.

Præparaterne er ofte fremstillet illegalt i så usterile gør det selv-laboratorier, at bakterier, svampesporer og tungmetaller uhindret kan finde vej ned til stofferne i ampulglassene, skriver Politiken.

- Det er hævet over enhver tvivl, at der kan være alt muligt stads i præparaterne, siger overlæge Jens Halkjær Kristensen fra Rigshospitalet, der også er tilknyttet Anti Doping Danmarks anonyme telefonrådgivning, Dopinglinjen, til Politiken.

- Der er ingen kontrol med kvaliteten og ingen krav til hygiejnen. Det er ren hasard, fortsætter han.

Dopingsager fra de danske politikredse viser, hvordan autodidakte kemikere producerer steroider i kældre, køkkener og garager til de tusindvis af dopingmisbrugere i Danmark. Steder, hvor bakterier har gode vækstvilkår.

I et tilfælde foregik produktionen bare en armslængde fra en kattebakke.

- Sådanne bakterier har det perfekt i en muskel, hvor temperaturen er ideel for dem. I værste fald kan resultatet være en livstruende infektion og blodforgiftning.

- Det er en grund til, at kravene til fremstilling af lægemidler er så skrappe, som de er, siger Doris Irene Stenver, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen og medlem af EU's bivirkningskomité, til Politiken.

Samtidig viser beslaglæggelser fra Skat, at amatørfabrikanterne typisk og i stor stil køber ufortyndede dopingmidler til fremstillingen hjem fra Kina, hvor der er risiko for, at råvarerne er forurenet med blandt andet tungmetaller som kviksølv og bly.

Alene i 2011 konfiskerede tolderne næsten 11 kilo ren doping i form af blandt andet testosteron- og steroidpulver.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst