Udland

Muslimsk højtid får blodig start i Syrien

84 mennesker mistede livet i Syrien på den første dag af den største muslimske højtid Eid-festlighederne.

Muslimsk højtid får blodig start i Syrien

De såkaldte Eid-festligheder, der markerer afslutningen på fastemåneden ramadanen for muslimer verden over, har fået en meget blodig start i Syrien, hvor mindst 84 mennesker ifølge en menneskerettighedsorganisation har mistet livet søndag.

Den nye bølge af drab på den første dag af Eid-festen kom efter, at FN's nye særlige udsending til Syrien, Lakhdar Brahimi, har udtalt, at det ikke længere er et spørgsmål om at forhindre en borgerkrig, men om at afslutte den.

- Der er en masse, der siger, at vi skal forhindre en borgerkrig i Syrien. Jeg tror, at vi allerede har været der i noget tid nu. Det, der er nødvendigt, er at stoppe borgerkrigen, og det bliver ikke let, siger Brahimi i et interview med den franske tv-kanal France 24.

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder blev 16 lig fundet i en lille by, hvor oprørerne holder til tæt på hovedstaden Damaskus.

Yderligere 34 soldater, 28 civile og 22 oprørere mistede livet på den blodige søndag, viser organisationens optælling.

Og drabene er ikke det eneste, der kaster en skygge over Eid-festlighederne. Syrerne oplever også mangel på mad og adskillige lukkede butikker under årets største muslimske højtid.

Søndag viste præsident Bashar al-Assad sig i forbindelse med en Eid-fejring for hans nærmeste folk i en moské i Damaskus, mens syrerne flere steder i landet strømmede på gaden for at demonstrere mod hans regime.

Samme dag stoppede FN's observatører deres mission i landet på grund af det stigende antal voldshandlinger og verdenssamfundets manglende enighed om, hvordan man skal tackle Assad og hans regime.

Med de seneste drab under Eid-festlighederne er det samlede dødstal i Syrien nu oppe på mere end 23.000 ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder. FN sætter dog tallet lidt lavere til cirka 17.000 dræbte.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.