Udland

Muslimsk mindretal frygter konsekvenser af syrisk krig

Konflikten i Syrien rammer shiamuslimer over hele Mellemøsten, som er domineret af sunnimuslimer.

Muslimsk mindretal frygter konsekvenser af syrisk krig

De shiamuslimske mindretal i Golfen føler konsekvenserne af den blodige konflikt i Syrien og frygter, at den vil føre til spændinger og sekterisk uro i deres ellers fredelige hjemlande.

Især det stigende engagement af den militante libanesiske gruppe Hizbollah, som støtter den syriske præsident Bashar al-Assad, bidrager til denne frygt, da Hizbollah er shiamuslimsk.

- Der er mere hadsk sprog i medierne, på de sociale medier og selv i moskeen. Shiamuslimer får skylden for det, der sker i Syrien, siger Waleed Sulais, som er forsker på Saudi Adalah Centeret for Menneskerettigheder.

Shiamuslimer og sunnimuslimer lever mange steder i fred og fordragelighed, men episoderne i Syrien har ændret dette nogle steder, fordi konflikten i Syrien står mellem et shiamuslimsk styre og sunnimuslimske oprørsgrupper.

I Qatar har den sunnimuslimske imam Youssef al-Qaradawi kaldt til hellig krig i Syrien, og hans organisation Muslimske Lærde opfordrer til en "vredens dag" fredag.

I Egypten har en imam fra Det Muslimske Broderskab, Salah Sultan, kaldt Hizbollah for "satans parti" i en tv-transmitteret tale.

Den slags udbrud har bidraget til at skabe splittelse mellem de to største grupper i islam.

- Der er en meget rå sekterisk tone i Golfstaternes Samarbejdsråd (GCC) i øjeblikket, siger Mohammad al-Mubarak al-Sabah fra Kuwaits regering.

- Det er rødglødende, meget følsomt. Desværre er Syrien blevet en ny kampplads for et forhistorisk tovtrækkeri.

Islam har været ramt af interne krige siden religionens spæde start i det 7. århundrede.

Cirka tre fjerdedele af verdens muslimer er sunnimuslimer.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.