Udland

Myanmars journalister frygter selvcensur

Trods ophævelsen af statscensur i Myanmar, vil der fortsat være selvcensur, advarer eksperter og journalister.

Myanmars journalister frygter selvcensur

Selvom myndighederne i det tidligere Burma fra mandag 20. august officielt har afskaffet 50 års statscensur, får landets journalister ikke fuldstændig ytringsfrihed

Det vurderer Aung thu Nyein fra den thailandske tænketank Vahu Development Institute.

- Det er et skridt i den rigtige retning, men der vil fortsat kunne sættes spørgsmålstegn ved pressefriheden, siger han til nyhedsbureauet Reuters og tilføjer:

- Vi kan forvente, at regeringen stadig vil forsøge at kontrollere det, og de vil sikkert bruge landets forskellige efterretningstjenester til at holde medierne i skak.

Indtil nu har censuren omfattet alt fra aviser til sangtekster. Det har betydet, at forfattere, journalister og sangskrivere har skulle indsende deres manuskripter og sangtekster til godkendelse hos den berygtede censur-myndighed før udgivelse.

Men selvom de fremover slipper for det, kan de ikke frit skrive kritiske ting om regeringen, fortæller en unavngiven redaktør på Myanmar Times til Democratic Voice of Burma, DVB, en uafhængig medieorganisation, der fokuserer på journalistik i Myanmar.

- Vi behøver ikke længere sende vores historier ind til censur-myndighederne, men vi skal stadig sende printede versioner af vores historier ind, når de er blevet publiceret, siger han.

Ifølge DVB's oplysninger har landets censurmyndighed sendt en vejledning rundt til alle landets aviser og lokale tidsskrifter, der advarer redaktørerne om, at "staten ikke skal kritiseres".

Den 16 sider lange vejledning forbyder ifølge DVB også journalisterne at skrive i støttende vendinger om personer eller organisationer, der er kritiske over for systemet samt skrive ting, der kan skade forholdet til andre lande.

Selvom oppositionslederen Aung San Suu Kyi blev valgt ind i parlamentet ved et suppleringsvalg i april, domineres parlamentet stadig af militæret og deres politiske allierede.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.