Udland

Myndigheder bekræfter Breivik-interesse hos drabsmand

18-årig begik massakre i München fem år efter terrorangreb på Utøya og i Oslo, siger det tyske politi.

Myndighederne i Bayern bekræfter torsdag, at manden, som dræbte ni mennesker i München den 22. juli, sympatiserede med Anders Behring Breivik.

Det er delstatens indenrigsminister, Joachim Herrmann, som fastslår, at den 18 år gamle gerningsmand, David Ali Sonboly, som ifølge tyske medier hadede tyrkere og arabere, havde haft fokus på Breivik og andre massedrab.

Også politichefen i München har tidligere udtalt, at "der er en åbenbar forbindelse mellem Breivik og den 18-årige, som begik massakren nøjagtigt fem år efter terrorangrebene i Oslo og på Utøya."

- Der er imidlertid ikke noget, der tyder på, at gerningsmanden var del af et højreekstremt netværk, siger Herrmann, som torsdag holdt pressemøde om massakren.

Politiet i Bayern siger, at den 18-årige efterlod sig et flere sider langt brev, som handler om hans psykiske lidelser og situationen på en skole, hvor han gik.

Tysk-iraneren dræbte ni og sårede 36, da han åbnede ild i et indkøbscenter.

Den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung har citeret efterforskere for, at Sonboly "hadede tyrkere og arabere", og at han var besat af Adolf Hitler. Han havde været indlagt to måneder på en psykiatrisk afdeling sidste år. Han skal have planlagt skudmassakren igennem et år.

Sonboly skal have pralet af sin "ariske baggrund".

Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver videre, at Sonbolys fødselsdag var 20. april, samme dag som Hitler. Dette skulle den 18-årige have opfattet "som en ganske særlig ære".

Da politiet fandt liget af gerningsmanden, som skød sig selv, var det vurderingen, at han havde været ene om angrebet.

Den 18-årige mand gik amok med et våben, som han havde skaffet sig på det såkaldte sorte net - en skjult side af internettet, der anvendes til kriminalitet.

Det sorte net, som kun er tilgængeligt med særlige browsere, anvendes i stigende grad til narkotikakriminalitet, våbenhandel, handel med falske penge. Der anvendes digitale valutaer som Bitcoin, siger Det Føderale Kriminalpoliti, BKA.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst