Danmark

Myndigheder er uenige om magt på opholdssteder

Socialpædagoger frygter, at regler om brug af magt over for anbragte unge bliver for rigide.

Myndigheder er uenige om magt på opholdssteder

Kursen er slingrende, når det gælder forskellige myndigheders meldinger om, hvad magt egentlig er for noget.

Og det øger usikkerheden hos de ansatte på opholdssteder og andre institutioner, der huser anbragte unge eller for eksempel ældre med psykiske handicap.

Ifølge en rapport fra Ombudsmanden er der tale om brug af magt, når ansatte på opholdsstedet Fonden Kanonen i Østjylland med en hånd på skulderen af en af de unge, der stritter imod, fører ham eller hende hen til en sofa for at få ro på vedkommende.

Den afgørelse tager Kanonens leder til efterretning. Men der er et men:

- Det er ikke nemt at begå sig, for loven lægger op til fortolkninger, og myndighederne har forskellige definitioner, siger Trine Hounsgaard Pfeiffer.

- På Socialstyrelsens hjemmeside står, at der i den slags situationer ikke er tale om magt, men om fysisk guidning, som ikke skal indberettes. Og det har tilsynet også ment. Nu kommer ombudsmanden så med en ny definition, siger hun.

Også landsforeningen for blandt andet private opholdssteder beretter om usikkerhed. Mange situationer befinder sig i gråzonen, fortæller direktør i LOS, Geert Jørgensen.

For eksempel har en institution for ældre med psykiske handicap fået at vide, at det er i orden med magt at børste en kvindelig beboers tænder - men det er ikke tilladt at fastholde hendes arme, hvis hun kun tjatter til den ansatte.

Socialministeriet har nedsat et udvalg, der skal revidere reglerne om brug af magt. For Socialpædagogernes Landsforbund (SL) er det vigtigt, at udvalget tager hensyn til den grumsede dagligdag.

- Der er bekymring i praksis for, om udvalget er for teoretisk, og om personerne i udvalget ved for lidt om, hvordan virkeligheden ser ud, når man arbejder med 24 unge, som andre ikke vil have, siger SL's formand, Benny Andersen.

- Vi mener, at magtanvendelse er en del af arbejdet i pædagogikken, men straf skal ikke ind i pædagogikken, siger han.

- Hvis rettighedsdiskussionen bliver for rigid, begrænses socialpædagogerne i deres arbejde - nemlig at understøtte de unges udvikling af positive kompetencer og færdigheder, mener han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.