Myndighederne indfører hurtigtest i kampen mod corona

Den stigende coronasmitte får myndighederne til at tage hurtigtest i brug for at bryde smittekæder.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke meddeler på et pressemøde torsdag i Eigtveds Pakhus, at hurtigtest skal tages i brug i Danmark. Der er behov for at teste mange og hurtigt i både december, januar og februar, lyder det.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke meddeler på et pressemøde torsdag i Eigtveds Pakhus, at hurtigtest skal tages i brug i Danmark. Der er behov for at teste mange og hurtigt i både december, januar og februar, lyder det.

KØBENHAVN:Myndighederne indfører hurtigtest, også kaldet antigentest, som et supplement til den nuværende PCR-coronatest.

Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde torsdag.

Med en hurtigtest får man svar inden for 10 til 15 minutter. Men ifølge Magnus Heunicke kan hurtigtest ikke bruges, hvis man har symptomer eller er nær kontakt.

- Testene giver et hurtigt svar, så vi hurtigt kan få brudt smittekæderne. Men testene er ikke lige så nøjagtige som de normale test i testcentre og sundhedsvæsnet, siger han.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside fremgår det, at antigentest kun giver det korrekte svar i omkring 50 procent af tilfældene.

Blandt andet derfor påpeger Magnus Heunicke, at hurtigtest er et ekstra værktøj og ikke en erstatning.

Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Mikrobiologi og Immunologi på Københavns Universitet, kalder det positivt, at myndighederne ser på brug af hurtigtest.

Men de skal bruges rigtigt, siger han.

- De er ikke helt lige så nøjagtige som PCR-test, men alle de unge mennesker, som er opfordret til at blive testet, har typisk ikke symptomer. Dem vil man gerne bare have testet.

- Så jeg mener, at man kunne bruge strakstest til dem, og så have PCR til nære kontakter og til dem, der booker på grund af symptomer, siger han.

Ifølge sundhedsministeren er det sandsynligt, at der bliver lavet en aftale om, at private leverandører leverer både hurtigtest og personale til at foretage dem.

I flere europæiske lande benytter man sig allerede af hurtigtest, herunder Storbritannien og Schweiz.

På grund af den stigende coronasmitte i samfundet laver myndighederne endnu et tiltag på testområdet.

Myndighederne vil udvide testkapaciteten ved at tilkøbe mere laboratoriekapacitet hos private. Det skal sikre flere test i den kommende tid.

- Ved at tilkøbe privat kapacitet kan vi teste 20.000 flere hver dag i dagene op til jul, siger Magnus Heunicke.

På pressemødet lyder det fra direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum, at man forventer, at antallet af smittede vil stige de næste dage.

Torsdag er der bekræftet 3132 smittetilfælde med coronavirus. Det er det højeste antal smittede på et døgn i Danmark siden pandemiens start.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.