Nåleskræk får Novo til at satse 20 milliarder

Vil udvikle tabletter mod sukkersyge

Novo Nordisk vil udvikle diabetes-medicin i tabletform. Foto: Scanpix

Novo Nordisk vil udvikle diabetes-medicin i tabletform. Foto: Scanpix

KØBENHAVN:Novo Nordisk er indstillet på at bruge et tocifret milliardbeløb på at udvikle diabetesmedicin i pille- og tabletform.

Bliver forskningen en succes kan det vende op og ned på måden, sukkersyge behandles på og åbne et ny milliardmarked for medicinalvirksomheden. Det skriver Børsen.

Novos bedst sælgende diabetesmidler skal i dag indsprøjtes, og nålen afskrækker mange diabetikere, og det hæmmer dermed også Novos mulighed for at øge sit salg.

- Hvis det her lykkes så, er det en gamechanger, der gør os meget konkurrencedygtige på et marked, der til den tid vil være på langt over 100 milliarder dollar, og som Novo Nordisk stort set ikke er på i dag, siger forskningschef Mads Krogsgaard Thomsen til Børsen.

Vil være banebrydende

Og Novo er godt i gang. Der er allerede investeret fire milliarder kroner på tabletudvikling, og inden udgangen af dette årti kan beløbet være oppe på 20 milliarder kroner.

Siden 1920’erne, da insulin første gang blev anvendt, har der været mange mislykkede forsøg på opfinde en insulintablet.

Det vil derfor være banebrydende, hvis det skulle lykkes for Novo, og selskabet vil være ene om succesen. Ingen af selskabets store konkurrenter er i gang med tilsvarende investeringer.

- Det er gået fra at være et op-ad-bakke projekt til at være et projekt med medvind, så optimismen er spirende, siger Lars Fogh Iversen, Corporate Vice President i Novos forskningsafdeling for diabetes.

- Nu kan vi se et reelt håb om, at det her ikke bare er en fantasi, og vi har grundig viden at bygge optimismen på, siger han.

Professor er skeptisk

Professor Henning Beck-Nielsen, leder af Endokrinologisk Forskningsenhed på Odense Universitetshospital, mener, at Novo har sat sig et vanskeligt mål:

- Med glp-1 (nyt diabetesmiddel, red.) er jeg ikke i tvivl om, at det kan lade sig gøre, men med insulin, hvor timingen betyder så meget, vil jeg tillade mig at være skeptisk over for, om man kan lave en oral optagelse, der er præcis nok, siger han til Børsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.