Når småt er rigtig godt

Historisk set De fleste småkager er unge i den danske jul og hænger sammen med komfurernes indtog. Først i sidste halvdel af 1800-tallet bliver komfurer almindelige, og med dem muligheden for at bage plade efter plade af småkager. I modsætning til julens andre små-kager har brunkagen en middelalderlig tilknytning. Fra denne periode omtales en art småkage, ¿peber-kager¿, som synes at have lignet brunkagen. Jødekager er en anden af julens småkager. De er, ligesom brun-kagerne ret krydrede, med kanel og sukker, og udstykket i rund eller fliget form. Betegnelsen ¿jødekager¿ kendes også fra 1700-tallet men betød den gang en slags krydret bollelignende kage med rosiner, som blev forhandlet i jødiske bagerier. Klejnen er dog alderspræsidenten blandt julesmåkagerne - netop fordi den skal koges i fedt og dermed kan laves i komfurløse husholdninger. Klejnen, hvis navn kommer af det tyske ¿kleinet¿ (dvs. klein, lille) har været kendt siden middelalderen. Næstældst er pebernødderne, der går tilbage til 1500-1600-årene og i øvrigt tidligere fremstilledes uden hjortetaksalt, hvilket gjorde dem næsten lige så hårde som ¿rigtige¿ nødder. Kilde: historie-online.dk