Energiselskaber

Når vinden bliver en god ven af af huset

Tina og Michael Lionett var ved at give op over for blæsten og sælge deres ejendom - nu producerer de selv både lys og varme.

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Når vinden spiller udelivs-mulighederne et puds samles familien Lionett gerne i den overdækkede og lukkede udestue gårdspladsen. Foto: Grete Dahl

Det blæser en halv pelikan ude på Kjellerupvej 13 mellem Svenstrup og Gunderup. Men gårdejer Michael Lionett fryder sig. Når vinden er til at have med at gøre, snurrer vingerne på hans husstandsvindmølle lystigt, og strømmen sælger han til elværket til samme pris, som han betaler for den strøm, han køber. Han lister gerne om på bagsiden af stalden, hilser på sin mølle og aflæser, hvordan det går. - Kan jeg ikke lige finde Michael inde i huset, ved jeg altid, hvor jeg skal søge. Man kan da godt af og til blive lidt småjaloux på den mølle, skæmter hans hustru, Tina. - Inden vi for seks år siden købte huset, havde vi længe haft kig på ejendommen på grund af den fantastiske beliggenhed. Men sjovt nok blev vi først opmærksomme på vinden, efter at vi var flyttet ind, husker Tina. Dragebørn - Når vi kom hjem, var havemøblerne blæst helt ned i bunden af marken, og vi måtte holde godt fast børnene i hænderne, mens vi gik fra bilen og til huset, griner Michael. - Husstandsmøllen var Michaels ide, men jeg må sige, at han fik solgt den godt. Jeg vil jo gerne bruge tørretumbler og vaskemaskine uden dårlig samvittighed. Og mine fem heste koster jo både i lys og varme i ridehallen, forklarer Tina Lionett. Opdragende husstandsmølle - Via computer følger jeg løbende følge med i, hvad vi selv bruger, og hvad vi producerer af strøm. Og nu er vinden pludselig blevet en medspiller, der arbejder til gavn for husstandsmøllens elproduktion, fremhæver Michael Lionett. - Det lyder jo lidt fjollet, men faktisk har møllen en opdragende effekt på os. Nu slukker vi for stand-by knapper og bruger lavenergipærer. Der er gået sport i at holde forbruget nede over alt i huset, forklarer Tina. - Og det forringer jo ikke vores livskvalitet at slukke for kaffemaskinen og hælde kaffen på termokande, uddyber Michael.