Nærradio er truet af lukning

Den lokale radio kan ikke honorere nye krav

Inge Pedersen er en af radioens studieværter. Hun ses her under afviklingen af et af sine programmer. Foto: Jørgen Ingvardsen <i>Jørgen Ingvardsen</i>

Inge Pedersen er en af radioens studieværter. Hun ses her under afviklingen af et af sine programmer. Foto: Jørgen Ingvardsen Jørgen Ingvardsen

HJALLERUP:- Vi har aldrig været så truet før, og det på trods af at vi nu efterhånden har eksisteret i godt 22 år, siger Bent Karlsen med en bekymret mine.

Han er formand for Dronninglund Nærradio, der er placeret i Hjallerup ved Hjallerup Idrætscenter. Hans bekymring skyldes en ny bekendtgørelse om ikke-kommerciel lokalradiovirksomhed, som partierne bag medieaftalen besluttede helt tilbage i 2013.

- Vi har intet hørt om denne ordning, fortsætter Kurt Jensen, der er daglig leder af radioen. Han har været med siden starten i 1993 og stolet trygt på, at den ordning, der efter planen kører frem til 2018, betød sikkerhed for den lille radio, der hvert år modtager godt 100.000 kroner i støtte.

- Vi kan ikke leve uden denne støtte, for vi skal betale både husleje, forsikringer og KODA-afgifter, så pengene er nødvendige, påpeger Kurt Jensen.

150 radioer rammes

Den nye bekendtgørelse rammer omkring 150 lokale radiostationer fordelt over hele landet, fordi kravet fremover bliver, at der skal sendes døgnet rundt, og at det skal være taleradio i halvdelen af tiden.

- De krav er helt umulige at honorere, påpeger Bent Karlsen.

- Ingen kan leve op til de krav. I øjeblikket sender vi 18 timer om ugen. Jeg tror ikke engang DR P1 kan klare kravet, men det skal vi altså. Det kan vi slet ikke. Da nærradioerne opstod i 1980’erne, var tanken jo netop, at de skulle give plads til lokale stemmer. Vi giver lokale borgere og foreninger mulighed for at komme til orde, og det er vores indtryk, at det er lytterne glade for, siger Bent Karlsen.

- Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre. 22. maj udløber høringsfristen, så hvis vi skal gøre noget, skal det være nu. Jeg overvejer at skrive til medlemmerne af Folketingets Kulturudvalg og fortælle dem, hvad de er i gang med. De vil lukke alle lokalradioer i hele landet. Så kort kan det siges. Og så er det underligt, at det kun er de ikke-kommercielle radioer, der skal lukkes. De store kommercielle stationer får lov at fortsætte frem til 2018 uden ændringer, påpeger Bent Karlsen.

- Det er en kedelig situation, vi er havnet i. Hvis der ikke sker noget, må vi lukke ved årets udgang. Det samme må de andre lokalradioer, konkluderer Kurt Jensen.

Håber til det sidste

- Det kan ikke være politikernes mening. De må komme på andre tanker. Pengene er der jo. De ligger i det medieforlig, der skulle køre frem til 2018. Vedtager de bekendtgørelsen, må vi lukke, men vi håber til det sidste, at vi får lov at fortsætte, tilføjer Bent Karlsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.