Udland

Narkorapport: 81 nye stoffer blev anmeldt i EU i 2013

EU's overvågningsopgave bliver stadig vanskeligere. Listen over overvågede stoffer er nu oppe på mere end 350.

Narkotika er efterhånden meget andet end velkendte navne som kokain, amfetamin og cannabis. Der kommer nemlig flere og flere nye stoffer i omløb på det europæiske narkomarked hvert eneste år, og sidste år var langt fra en undtagelse.

I 2013 blev 81 nye stoffer anmeldt til EU's varslingssystem, viser en ny årsrapport fra EU's Narkoagentur, EMCDDA, der tirsdag er blevet præsenteret i agenturets hovedkvarter i Lissabon.

I 2012 fandt EMCDDA 74 nye stoffer og 49 nye stoffer i 2011. I alt er den samlede EU-overvågningsliste nu oppe på mere end 350 stoffer.

Den videnskabelige direktør for EMCDDA, Paul Griffith, medgiver, at EU står over for en meget vanskelig overvågningsopgave af de mange stoffer.

- Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv må vi koncentrere os om at få lukket ned for dem, der indeholder mest gift. Men vi skal også huske, at mange af stofferne aldrig nogensinde bliver kendte trends, siger Paul Griffith.

Stofferne er såkaldte "legal highs", som har en kemisk sammensætning, der ikke er ulovlig - endnu. For når EU gør et stof eller en kemikaliesammensætning ulovlig, så er bagmændene allerede skridtet foran og har et nyt produkt i omløb.

EMCDDA's rapport viser også antallet af beslaglæggelser i EU, hvilket er et tegn på et stofs udbredelse. Mængden og antallet af beslaglæggelser faldt for kokain og heroin, mens det var stigende for cannabis, amfetamin og ecstasy.

Derudover opdagede narkoagenturet 651 websteder sidste år, som solgte stoffer ulovligt på nettet under kategorier som lægemidler, forskningskemikalier eller kosttilskud. Flere steder var blot et bogstav eller to ændret i navnet på stoffet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.