NASA-robotter kortlægger vulkaners indre

To små robotter, som NASA har udviklet, sendes ind i vulkaners dybeste dyb for at kortlægge magmaens bevægelser under jorden. Robotternes afsløringer kan gøre os bedre til at forudsige vulkanudbrud

AP Photo

AP Photo

USA:Selvom de ligner noget, der kunne have ligget under juletræet, skal to små robotter besøge nogle af Jordens mest ugæstfrie steder.

Deres navne er Volcanobot 1 og Volcanobot 2, og de er en del af et forskningsprojekt ved NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL), skriver Videnskab.dk.

Robotterne er små nok til at komme ned i trange vulkanske sprækker og undersøge steder, hvor man ikke tidligere har kunnet komme til.

Se, hvordan Volcanobot 1 undersøgte den aktive Kilauea-vulkan, i en video på Videnskab.dk.

Forskere er blevet gode til at forudsige vulkanudbrud. Alle udbruddene på Island siden 1996 er blevet varslet på grund af jordskælv, som kommer før vulkanen går i udbrud.

Det er dog stadig svært at give nøjagtige advarsler om, hvornår og hvordan det vil ske.

Der opstår altid seismisk aktivitet, som små og store jordskælv forud for et jordskælv. Disse jordskælv har mange forskellige signaturer, hvilket kan indikere, om der vil finde et vulkanudbrud sted eller ej.

Harmoniske skælv opstår, når smeltet sten, magma, presser sig op mod stenen på overfladen. De kan være stærke nok til, at folk kan opfatte det som en svag rysten.

Foto fra rummet viser vulkan i udbrud

Ved at lave gode datamodeller kan man undersøge, hvordan vulkaner går i udbrud.

- Vi ved ikke nøjagtig, hvordan der opstår udbrud hos vulkaner, siger NASA-forskeren Carolyn Parcheta.

- Vi har modeller, men de er temmelig simple. Dette forskningsprojekt har til formål at gøre modellerne mere realistiske.

Volcanobot 1 blev testet i maj sidste år, da den blev brugt til at kortlægge vulkansprækker ved Kilauea-vulkan på Hawaii.

Besøg Jordens 10 største vulkankratere

Disse sprækker danner et netværk af gange og kløfter, hvor magma presser sig op under et udbrud. Der var ikke magma i de sprækker, som robotten undersøgte, hvilket er naturligt nok.

I nogle tilfælde kom robotten ned til 25 meters dybde i sprækkerne.

Robotten kunne ikke komme dybere ned, da sikkerhedswiren ikke var længere.

- For at finde ud af, hvordan vi en dag skal kunne forudsige jordskælv, bliver vi nødt til at forstå, hvordan magmaen bevæger sig under jorden. Dette er første gang, vi har kunnet måle det med centimeters nøjagtighed, siger Carolyn Parcheta.

Ved hjælp af robottens målinger kunne de konstruere et 3D-kort af den store vulkansprække.

De flotteste mikroskopbilleder: kødædende havplante og flagermusefoster

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.